Forsvaret skal om seks år kvitte seg med de maritime patruljeflyene P-3 Orion og erstatte dem med nye bemannende og ubemannede overvåkningsfly, ifølge forsvarssjefens fagmilitære råd (FMR).

Dette skriver Teknisk ukeblad.

Tidligere i år la forsvarssjefen Haakon Bruun-Hanssen ut et forslag framfor sitt Fagmilitære råd. I forslaget ble det foreslått å blant annet legge ned Orionbasen ved Andøy Flystasjon, samt å legge den operative delen av Kystvakta på Sortland til Ramsund og ledelsen til Bergen.

Et av grepene er å legge ned Orion-basen i Andøy i 2021 og fase ut Orion før den tid. Orion vil da bli erstattet av satellitter, overvåkningsfly og fjernstyrte droner som skal plasseres på flyplassen på Evenes.

– Det påpekes at overvåking i nord skal ha topp prioritering, men at dette må gjøres mer kostnadseffektivt. Samtidig ble dette satt i sammenheng med ubemannede systemer. Det mener vi er framsynt, sier Drew Flood som er sjef for Northrop Grumman Aerospace' Triton-program i Europa til Teknisk Ukeblad.

Ifølge TU vil Orion bli erstattet med ubemannede overvåkningsflyet MQ-4C Triton (se video øverst).

Northrop Grumman hevder at deres system kan ha 70 prosent lavere driftskostnader enn Orion, og dette med lang bedre sensorer tillegg til dobbelt så lang rekkevidde og utholdenhet.

Norge har seks Orion-maskiner: To P-3N fra 1968-69 og fire P-3C UIP fra 1988-89.

Det er nylig investert 1,2 milliarder kroner i nye vinger, ny avionikk og oppgraderte operasjonssystemer som sammen med en ny reservedelavtale med Tyskland og Airbus gjør det mulig å holde flyene operative i 20 år til ved behov, skriver TU.

Også Triton er kostbar teknologi. Hvert enkelt system har en pris på rundt 120 millioner dollar.

Fakta:

  • Northrop Grumman har kjørt simuleringer som viser hvordan ett fly kan fly rundt ytterkanten av hele Norges økonomiske sone.

  • Denne strekningen er cirka 4 400 nautiske mil (8 100 km) og tar om lag 14 timer å fly. Triton klarer to hele runder før den må lande igjen.

  • Dronen kan fly i 331 knop (613 kilometer i timen) slik at den for eksempel kan nå Svalbard fra fastlandsnorge på et par timer.

Kilde: Teknisk Ukeblad