Behovet for informasjon rundt bruken av ny teknologi er større enn tidligere antatt, sier Ole Jørgen Torvmark er daglig leder i Digitalradio Norge.

Enn så lenge har lokale radiostasjoner som Radio Bø drift på FM-nettet ut 2021. Det er i det store byene og de riksdekkende kanalene som går over til DAB i første omgang.

Nordland først

Slukkingen av de nasjonale FM-sendingene gjøres fylke for fylke. Nordland er først ute i Norge, og her slukkes de nasjonale FM-sendingene 11. januar neste år.

Sist ut er Troms og Finnmark fylker, hvor de nasjonale FM-sendingene slukker 13. desember 2017.

– Den største og viktigste konsekvensen av omleggingen er at Norge får et langt større radiotilbud og at forskjellene i kanalutvalget mellom by og land viskes ut.

Det sier Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge, i en pressemelding.

Les også: Radio Bø har fått 600.000 kr til utredning av DAB-radio

Sju av ti har DAB

En statusrapport på omleggingen ble sluppet mandag denne uka. Konklusjonen er at de fleste radiolytterne er brukbart forberedt, drøye tre måneder før FM-slukkingen begynner.

Ifølge Digitalradio Norge finnes det minst én DAB-radio i sju av ti norske husstander, og radiolytterne har en høy bruk av digitalradio via DAB, Internett og/eller digital-TV.

Videre bruker 64 prosent av radiolytterne daglig én eller flere av de digitale plattformene, og målt i lyttertid har DAB og FM blitt jevnstore plattformer.

2,1 millioner nordmenn lytter hver eneste uke til radiokanaler som ikke ville eksistert uten radioskiftet, ifølge Digitalradio Norge.

Les også: –Er distrikts-Norge tjent med at det innføres et utdatert DAB-system?

Kun tre av ti har bil-DAB

Men selv om de fleste har skaffet seg en DAB-radio, er det bare tre av ti som sier de har DAB i bilen.

– Det betyr imidlertid ikke at radio i bilen er lavt prioritert, men at mange venter med denne litt mer krevende oppgradering til slukkingen inntreffer. Lignende handlingsmønster så man under digitaliseringen av TV. 60 prosent av dem som ikke har DAB i bilen, sier at de vil vente med å oppgradere til FM-sendingene slukker, sier Torvmark.

Han sier det bare er få bilmodeller som ikke kan leveres med DAB fra forhandler.

– For ettermarkedet finnes et stort utvalg av bilradioer og adaptere, som enten kan monteres av bileieren selv eller hos et verksted.

Mange trenger hjelp

Befolkningsdekningen fra DAB-nettene tilsvarer dekningen fra de beste FM-nettene. NRKs DAB-nett har 99.7 prosent, ifølge en rapport fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet fra september.

Behovet for informasjon rundt omleggingen er imidlertid større enn tidligere antatt.

– Mange henvendelser til Radio.no og NRKs publikumsservice handler om problemer med mottak av DAB-signaler. I mange tilfeller opplever lyttere dårlig mottak selv om dekningen er god. Det er med andre ord et stort behov for å sikre god informasjon rundt montering av antenner og hvordan de digitale radioapparatene fungerer, sier Torvmark.