– Lofoten og Vesterålen er den nye gullkysten, sier Karlsen. For banksjefen tror at en svak oljepris ikke nødvendigvis vil ha noen innvirkning på økonomien i Vesterålen.

– Vesterålen går veldig godt for tida, og vi tror det vil fortsette i 2016, sier han når han legger frem forventningene for 2016 for pressen.

Karlsen sier at oljeprisen vil ha stor innvikning på norsk økonomi på landsbasis, men siden kun to prosent av arbeidsplassene i Nordland er knyttet direkte opp mot petroliumsindustrien, tror han påvirkningen her hos oss kan bli minimal.

Godt 2015

For 2015 har ifølge banksjefen vært et godt år i Vesterålen.

– Lokalt er vi godt skodd på tre områder. Havbruk, fiskeri og offentlige arbeidsplasser. Dette gjør at vi til tross for fallende oljepriser kan opprettholde økonomien her hos oss.

Han peker også på områder i hver kommune i Vesterålen hvor det går spesielt godt.

I Andøy peker han på stor kompetanse og vekst hos Andøya Rakettskytefelt og på havneutbygging.

– Disse to faktorene er viktig for kommunen og viser en enorm vekst og kompetanse. Det er knyttet usikkerhet til Andøya Flystasjon og arbeidsplasser der på sikt, men totalt sett ser vi en optimisme, sier Karlsen.

I Bø ser også banksjefen positive strømninger.

– Egil Kristoffersen og sønner har hatt et fantastisk år med stor vekst og nye investeringer. De har i Bø en utfordring i forhold til befolkningsnedgang, men det Egil Kristoffersen og Sønner får til gir rom for optimisme, sier Karlsen.

Også i Hadsel ser han grunn til optimisme.

– Det har fått nytt sykehus, det er gjort og gjøres store investeringer hos Norlaks og jeg tror 2016 blir et spennende år for Norlense.

I Øksnes ser han stor vekst i 2015 og tror på et enda mer spennende 2016.

– Vi har i Øksnes havneutbygging, Biomar går særdeles godt, Gunnar Klo vokser, Myre Fiskeindustri går godt og vi har en fiskeflåte med mange unge fiskere og investering i kvoter. Det er mye spennende som skjer i Øksnes.

Sortland får til tross for usikkerhet rundt Kystvakta også gode skussmål av banksjefen.

– Vesteraalens har hatt produksjonsrekord, det er bygd mange nye leiligheter som gjør at presset på boligmarkedet letter. I tillegg har Holmøy-konsernet gjort det særdeles godt. Det gir rom for optimisme foran 2016.

– Hålogalandsveien viktig

Karlsen tror også den kommende Hålogalandsveien blir viktig for fortsatt vekst.

– Hålogalandsveien tror jeg blir det viktigste som er skjedd for Vesterålen siden Hurtigruten bestemte seg for å legge til i Sortland, sier han og utdyper.

– For Vesterålen er det to områder som er viktig og som blir viktigere og viktigere. Vi eksporterer mye varer og reiselive går godt – og vil bare gå bedre og bedre ut fra de prognosene vi ser. Det å få lettere tilgang til Evenes og ikke minst til jernbanen i Narvik blir viktig for turismen og for eksporten. Om vi klarer å forbedre også veiene her i Vesterålen blir Hålogalandsveien særdeles viktig for oss.

– Oppretthold forbruket

Karlsen tror det finnes utfordringer i 2016. Om oljeprisen fortsetter å falle kan det virke inn på økonomien også her hos oss.

– Prisen på olje har ikke vært så lav siden 2008. Vi tror dette er forbigående, men den kan også vare. Om den gjør det kan det få ringvirkninger også her hos oss.

Han tror at vi vil se en økt arbeidsledighet i 2016 på grunn av nedgangen i petroliumsindustrien. For å veie opp mot det mener Karlsen at det private forbruket må opprettholdes.

– I Norge utgjør det private forbruket i husholdningen 50 prosent av økonomien. Det må opprettholdes. Om folk får panikk og bruker mindre penger i tillegg til at vi får en nedgang i petroliumsindustrien, så vil dette blir en ond sirkel som skaper nedgang. Derfor er det viktig at folk bruker penger fornuftig, at de sparer noe penger og bruker hodet i 2016, sier Karlsen.

Nordland går godt

Hvert år legger DNB frem forventninger til året som kommer. Disse forventningene er basert på en spørreundersøkelse. I år er 3200 bedrifter spurt om hvordan de ser på året som kommer. Gjennom DNS Gallup har man spurt hva de tenker om egen bedrifts omsetning , løønsomhet og antall ansatte for neste år.

Totalt svarer halvparten (52 prosent) av bedriftene at de forventer økt omsetning i 2016 versus 2015. 4 av 10 mener omsetningen blir som i 2015, mens 8 prosent forventer et fall i omsetningstallene.

Omtrent like resultater finner vi når vi spør om lønnsomhet. Halvparten av bedriftene mener at lønnsomheten kommer til å øke, mens 4 av 10 ser for seg lik grad av lønnsomhet og 8 prosent forventer en reduksjon i lønnsomheten.

Det er interessant å se at vel 1 av 4 bedrifter (28prosent) planlegger å bli flere ansatte i 2016 enn det de har vært i 2015. 6 av 10 bedrifter holder ansatte-antallet uendret, mens 8 prosent har planer om å redusere antall ansatte.

Forskjeller

Det er store forskjeller mellom fylkene og de geografiske områdene. Bedriftslederne i Troms, Sør-Trøndelag og Akershus Vest er de mest optimistiske med tanke på 2016. Bedriftslederne i Rogaland og dernest Vest-Agder er de minst optimistiske - dette har en naturlig sammenheng med oljebremsen.

Disse tallene viser at også Nordland går godt. Fylket vårt er i topp fem når det gjelder forventningsindeks for 2016. Av en indeks hvor maks er 60, ligger Nordland på en samlet indeks på 39. Landsgjennomsnittet er 35. Kun Troms, Sør-Trøndelag og Akershus har en større indeks.

Bedriftene er også positive når det gjelder omsetning, lønnsomhet og antall ansatte i 2016. Det er informasjons og kommunikasjonsbedrifter som er mest optimistisk sammen med overnattings- og serveringsvirksomheter. Transport og lagring, Helse- og sosial og primærnæringene er de som e mest negative. Det som imidlertid er en trend er at svært få tror på nedgang i 2016. Så å si alle næringer over det ganske land tror at det vil være på stedet hvil i forhold til omsetning, lønnsomhet og arbeidstakere eller at det vil bli vekst. Over 90 prosent tror nemlig på vekst eller like faktorer som i år, mens under ti prosent tror på tilbakegang.

– Det viser en optimisme. Den deler jeg. Selv om jeg er banksjef tror jeg vi vil få et godt år i 2016, sier Karlsen.