Av Svein Harald Hansen

– Økningen i juni var på 40 prosent, sammenliknet med samme måned i fjor, sier innehaver av Holmvik Brygge, SSemjon Gerlitz.

I dag er det er turisme og kunst som har overtatt som primære næringssatsinger. På begynnelsen av 1900-tallet var Nyksund faktisk det nest største fiskeværet i Vesterålen.

Men den lille havna ble for liten da fiskebåtene bare ble større og større. Fraflyttingstilskudd gjorde Nyksund til en spøkelsesby rundt 1970.

Nå er det tilflytting og optimisme som preger stedet. Restauranter med kortreist, utsøkt mat, suvenirer, overnattingsmuligheter og kunstgallerier - og ikke minst en fantastisk natur med beligenhet ut mot storhavet begeistrer de mange som besøker Nyksund. Satsing på vinterturisme gir også en økende intektsskilde, og håpet er å kunne ha en helårlig drift, sier Gerlitz.

Må stå inne for produktet

Selv har han 15 år bak seg i Nyksund og kan i dag tilby utsøkt mat og 28 sengeplasser, som stort sett er belagt hele sommeren.

I juni og august var økningen i antallet gjester på 35 prosent.

– Hvor stor ser du en mulig økning i tiden fremover?

– Spørsmålet er om vi ønsker større økning. Det er viktig å ha nær kontakt med gjestene og det vil ikke funke om de blir for mange. Vi vil stå inne for det produkt vi leverer, sier han kontant.

Vinterturisme er ett av de nye satsingsområdene og allerede nå er to vintermåneder fullbooket. Det er ikke bare langveisfarende som har oppdaget Nyksund som et vinterparadis.

– Vi har mange gjester fra Harstad, Narvik og Tromsø, også på grunn av Dronningruta, sier Gerlitz.

Innovasjon Norge har brukt 100.000 kroner på å markedsføre ruta, men også de lokale aktørene er med på spleiselaget.

Mange reiselivsmesser

Holmvik brygge er flittige deltakere på reiselivsmesser og konferanser, noe de tror gir god avkastning.

– Da reklamerer vi ikke bare for oss selv, men for hele Vesterålen. Det er viktig å spille på lag og ha et ferdig opplegg å tilby de som ønsker å komme.

– Er Nyksunds beliggenhet et drawback?

– Nei, den er en fordel. Vi ser bare muligheter, ikke begrensninger, fastslår Gerlitz.

Drevet restaurant i 12 år

Rett over Vågen finner vi restaurant Ekspedisjonen, som også kan tilby 20 sengeplasser. Ringo og Monja Haupt har også avdeling på Sortland. Også her er besøkte svært godt, sier Ringo fornøyd.

De har drevet restaurant i Nyksund siden 2003 i leide lokaler. I 2014 kjøpte de tidligere Øksnes Gjesthus og ble herrer i eget hus.

Ut september vil de holde åpent på ettermiddag/kveld. På sikt håper Ringo at besøkende kan kjøre til Nyksund å innta et godt måltid når det måtte være.

Særlig har bedriftsmarkedet et stort potensial, tror han. Og tenker da ikke bare på det norske marked, men siste vinter viste at mange utenlandske forretningsfolk la turen innom i forbindelse med bedriftsbesøk på Myre, kurs og seminarer. Om fremtiden har han klare tanker:

Savner gjestehavn

– Øksnes kommune bør utarbeide en helhetlig plan rundt bygningsmassen, og i samarbeid med fylket og riksantikvaren fastslår hva man vil med stedet sett fra et kulturhistorisk synspunkt. Hva er Nyksund egentlig verd, spør jeg meg. Da kanman bruke en slik plan til å bygge på noe.

Så savner han ei ordentlig gjestehavn, skikkelige parkeringsplasser.

– Mener du at Nyksunds beliggenhet er en hemsko?

– Vi har en logistisk utfordring. Evenes er langt borte. Men beliggenheten er en fordel. Utfordringen ligger i å bringe gjestene fra flyplassen og hit. Hente reisefølget på 6-8 personer flyplassen og lage til et opplegg over en uke. Det gjelder å tenke nytt. Men vi er ikke i reiselivsbransjen, men driver restaurant, der flere tusen mennesker er innom for å spise om sommeren. Besøkstallene har bare eksplodert, i alle fall i restauranten, konkluderer han.

Haupt forteller at bedriften i større grad enn tidligere vil satse på julebord med overnatting fra andre helg i november. Kanskje blir det anlagt ei julegate og arrangert julemarked.

Ringo trekker frem den gode samarbeidsånden som råder på stedet, et samarbeid som er helt nødvendig for at alle skal lykkes.

Kjøpte bryggehus

Nestoren Atle Vallands (71) familie har røtter i Nyksund helt tilbake til 1895. På en måte er han i dag "limet" på stedet, men sine mange gjøremål og engasjement. Han er født og oppvokst her, har bakgrunn som maskinist og er kjent for å ha bygd opp datafirmaet Visma, som er Nordens største i dag.

Nå har han kjøpt et av de gamle bryggehusene og etablert Delpen Bokkafé, der du finner mye historie og rariteter. I øveretasjen skal det anlegges sju leiligheter. Han ønsker også å skru tiden tilbake, ved å starte et mindre mottak og henging av fisk til vinteren.

To bøker om Nyksund har han bak seg. Til våren kommer nummer tre, som er mer dyptgående og med 1830 med utgangspunkt for fortelleringer om fiskerier og folk.

– Da storsilda kom i 1860-62 forandret det hele samfunnet på yttersida. Den nye boka blir på en måte en slektshistorie. Så skal jeg i dialog med Museum Nord for å få til et museum. Og så må vi få til ei skikkelig båthavn, fastslår han bestemt.

Spyttet inn to millioner

Gründeren Carl Bjarne Christiansen er også født og oppvokst i Nyksund. I dag er han bosatt i Kongsberg, men benytter hver anledning til å besøke hjemstedet. For noen år siden etablerte han museum i sitt barndomshjem i sjøkanten i Nyksund, men det ble tatt av vinterhavet.

Nå er bygget renovert og inneholder i dag et nydelig kustgalleri.I tillegg har han kjøpt opp Blåbrygga, som han har planer med. Flytebrygge, gjestehavn og parkeringsplasser er også blant hans planer for stedet. Forrige uke benyttet han sjansen til å ta dette opp med ordføreren.

På to år har han sprøytet inn to millioner på kultursektoren, blant annet med å arrangere et utall konserter, uten å gå med overskudd. Hvorfor?

– Familien har røtter tilbake til 1840. Jeg håper jeg kan bidra til å påvirke stedet positivt. Kultur er den viktigste måten å få det til på. Og kluet er at vi alle trekker i lag. Jag har sagt at om SSemjon dør, dør stedet, så viktig er han for Nyksund.

Viktig med følelser

Christiansen har brukt 400.000 på å sikre seg Blåbrygga og er i gang med å sikre og renovere den. Kommunen har bestemt at i 1. etasje skal det være næringsvirksomhet.

Christiansen ser ikke bort fra et fellesskap med nabo Holmvik Brygge eller andre interessenter om å anlegge et opplevelsessenter her. Som å oppleve nordlys også på sommeren.

– Folk glemmer som regel det meste, men ikke følelser, kommenterer han. Men for å lykkes med planene, er det helt nødvendig å få til et samarbeid med kommunen og offentlige etater.

– Potensialet ikke utnyttet til fulle

Ordfører Jørn Martinussenog hans parti ØTL har trukket ut Nyksund som et eget satsingsområde i valgprogrammet.

Nyksund betegnes som fyrtårnet innen turisme og partiet ser for seg et promenadekai som går rundt hele vågen. Satsing på nordlysturisme trekkes også frem.

Ordføreren ønsker at stedet kan få flere ben å stå på, for turisme må bli et satsingsområde på lik linje med fiskeri fra kommunens side, er hans oppfatning. I Nyksund er det en utfordring selv når en enkel busslast er på besøk.

– Potensialet er ikke utnyttet til fulle, man har ikke grepet fatt i utfordringene. Det er bare noen delprosjekt som er gjennomført. I Øksnes brukes det to millioner under fylkessnittet til kultur. Vi må få vedtatt en egen kommunedelplan for kultur, som blir viktig for å skaffe offentlige midler, som stedsutviklingsmidler. De næringsdrivende må se muligheten for avkastning, da trengs nødvendig infrastruktur. Men det er ikke bare å sette i gang, slik at stedet mister sitt særpreg. Først må vi gjøre hjemmeleksa, avslutter Martinussen.