Brevet er rettet til Nordland fylkeskommune, Riksantikvaren, Klima- og miljødepartementet, og politikere i alle partier.

"Rødskolen" på Melbu i Vesterålen er planlagt revet nå i vår. Skolen er tegnet på 1960-tallet av arkitekt Einar Karstad, Narvik, og aulaen er utsmykket av kunstmaleren Harald Peterssen, Melbu.

- Skolen er unik for Nord-Norge med kunstnerens hovedverk monumentalt integrert i den vakre aulaen, skriver Innbyggerinitiativet i brevet.

Les også: Rødskolen fredes ikke

Vedtatt i 2010

Hadsel kommune vedtok i 2010 å rive Rødskolen for å gi plass til parkeringsplass for den nye skolen som er under oppføring like ved det gamle skolebygget. Dette bygget ble avgjort i for dårlig stand for undervisning av mange årsaker i 2009.

Innbyggerinitiativet har i flere år arbeidet for bevaring, og med en lokal underskriftskampanje i 2015 ble saken tatt opp på nytt i kommunestyret som gjentok rivningsvedtaket.

- I kommunens behandling ble den kommunale og regionale verdien av kunsten og arkitekturen som helhet ikke vurdert av faglig kompetanse. Innbyggerinitiativet og Fortidsminneforeningen har nå oversendt formell klage til fylkesmannen. Det synes nødvendig å styrke kjennskap til og stolthet over nordnorsk kunst og arkitektur, lokalt og nasjonalt, for å unngå den type svakhet i saksbehandlingen som vi her har sett, skrives det i brevet.

Les også: Rødskolen inn på rødlista

Bred støtte

Inbyggerinitiativet skriver videre at nordnorske kulturinstitusjoner og meningsbærende fagfolk innenfor kunst og arkitektur går sterkt inn for bevaring. Fortidsminneforeningen mener bygningen representerer viktige regionale kulturminneverdier, og har satt skolen på sin rødliste over truede kulturminner på linje blant andre med Yblokka.

Skolen er også representert i Arkitekturguiden for Nord-Norge og Svalbard.

- Hvem skal til sist få bestemme hva som er god kunst og arkitektur og hva vi som kulturnasjon er forpliktet til å ta vare på? Dette spørsmålet er kanskje ekstra viktig i Nord-Norge som fikk så mye av sin kultur ødelagt under krigen. Når Nordland fylke uttaler at de ikke har relevant ekspertise og henvender seg til Nasjonalmuseet for å få kun vurdering av aulamalerienes nasjonale verdi, er dette ikke nok, skrives det i brevet.

- Gode krefter forenes

Nasjonalmuseet har gitt Nordland fylke tilbakemelding på sitt syn i saken og anbefaler at det innhentes en vurdering av den kunstneriske utsmykningen sett i sammenheng med den arkitektonisk utformingen og sett i et regionalt perspektiv, herunder også tatt i betraktning at det finnes relativt få eksempler på slike offentlige utsmykninger fra denne perioden i regionen. Nasjonalmuseet ser det som nærliggende at Fylkeskommunen innhenter slik uttalelse fra Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø, som er regionens kunstfaglige autoritet.

- Etter som stadig flere får forståelse av hva som står på spill og nye konstruktive forslag om fremtidig bruk av Rødskolen strømmer inn, er det vårt håp at gode krefter nå kan forenes slik at vi ikke får ødelagt en for regionen betydelig kunst- og arkitekturskatt. Nord-Norge har rett og slett ikke råd til et slikt tap som svært mange vil beklage i ettertid, skriver initiativet og fortsetter.

- Vi appellerer nå til Hadsel kommune, Nordland fylkeskommune, relevante Departementer, Riksantikvaren og til alle med samfunnsansvar og politisk handlingskraft om å ta ansvar og forhindre at rivningsvedtaket blir effektuert. All mulig politisk prestisje i denne saken må vike for de faglige og samfunnsmessige begrunnelser for bevaring. Hjelp oss å bevare Rødskolen på Melbu! Midlertidig fredning nå!

Støttes

På bakgrunn av tilsendt fotomateriale har direktør ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitetkur og design, Audun Eckhoff, sendt brev til Nordland fylkeskommune samt Hadsel kommune. Her skriver han at han anbefaler at det innhentes en vurdering av utsmykningen som arkitektonisk helhet og sett i et regionalt perspektiv. De mener, som innbyggerinitiativet, at det innhentes en slik uttalelse fra Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø.

Mange støttespillere

Brevet er underskrevet Innbyggerinitativet, v/ Kirsten Trasti, Gunn Berit og Jens Thomas Aronsen, Lars Iversen, Rødskolens venner, v/ Bjørn Hansen, EUR sivilingeniør, Brit Steinsvik, friscenisk kunstner, Fortidsminneforeningen i Vesterålen, v/ leder Sverre Tåga, Gøril Lilleng, sivilarkitekt MNAL, Tidligere direktør avdeling Vesterålen, Museum Nord, Vegard Lie, byantikvar Fredrikstad, Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap, v/ styreleder Kåre Bjørn Kongsnes, Styreleder Lofoten og Vesterålen Orkesterforening, Erik Bugge, Tenketanken for Nord-Norge, kultur som drivkraft og motkraft, v/ Ingeborg Breines tidligere direktør UNESCO, filosof Viggo Rossvær UiN, Kunsthistoriker dr. philos, Knut Ljøgodt, UiTromsø, Institutt for kultur og litteratur, professor Ingebjørg Hage, professor Svein Aamold, NAF/ Nord-Norges Arkitektforening, styreleder Mads Nermo, NNKB/ Nord Norske Bildende Kunstnere, styreleder Ina Otzko, Fortidsminneforeningen i Nordland, leder Antikvarisk utvalg, arkitekt Gisle Jakhelln, Fortidsminneforeningen i Oslo, generalsekretær Ola Fjeldheim, Arkitektmuseets tidligere direktør, Ulf Grønvold, UiBergen, v/professor emeritus Gunnar Danbolt, Tidligere byråsjef i Miljødepartementet, sivilarkitekt Kjell Spigseth, Byantikvar i Odda kommune, Jorunn Monrad, Kunstmaler Karl Erik Harr, billedhogger Harald Oredam, filmprodusent Eva Ch. Nilsen, kunsthåndverker Ingrid Larssen, Familien til kunstmaler Harald Peterssen, v/ Anne Grete Hval Peterssen, Familien til arkitekt Einar Karstad, v/ Knut, Dagfinn, Helene, Elisabeth Karstad

Rødskolens venner sin åpne facebookgruppe har pr. dato 616 medlemmer

Underskrivere opprop til Nordland Fylkeskommune 225 personer, hele landet