– Jeg fikk ideen da jeg hørte et intervju med Kristin Oudmayer på radioen i sommer, hvor hun fortalte gripende om hvordan det er å være pårørende til noen som sliter psykisk. Hun snakket også blant annet om mobbing, og om hvordan det påvirket livet. Jeg synes det var så bra at jeg sendte en mail og spurte om hun kunne tenke seg å holde foredrag her på verdensdagen, og så takket hun ja. Det er veldig stort, sier Kari Greiner i Mental helse Sortland.

Den 13. oktober holder Kristin Oudmayer foredrag i Kulturfabrikken i anledning verdensdagen for psykisk helse. Oudmayer er fagansvarlig for barn og unge ved UNICEF og er en av Norges fremste eksperter på mobbing.

Hverdagsstress

Verdensdagen for psykisk helse har i år hverdagsstress som tema. På Sortland slår Mental helse Sortland, Lpp Vesterålen og Psykiatrisk dagsenter Sortland på stortromma, og offentliggjorde torsdag en sammensatt program, fordelt over to uker. Programmet fokuserer spesielt på utfordringer barn møter relatert til egen eller omsorgspersoners psykiske helse.

– Selve verdensdagen er 10. oktober, men vi ville lage et større program i år. Det er flere år siden vi har gjort markeringen i så stor skala, men etter at Oudmayer takket ja til å holde foredrag for oss tenkte vi at vi ville gjøre mest mulig ut av dette, sier Greiner.

Foredrag på skoler

I tillegg til foredraget med Oudnayer, står også turmarsj, åpen dag på dagsenteret, markeringer på skoler, åpent miniseminar i Kulturfabrikken og utstilling på biblioteket på programmet. I tillegg arrangeres det også foredrag om digital mobbing med Michal Hadsel fra OPUS Hadsel for elevene ved Strand barneskole.

– Vi har ikke involvert barn og unge på denne måten tidligere i markering av verdensdagen. Men det er viktig at vi også snakker med barna om disse temaene. I dette tilfellet hvordan mobbing kan skade andres og eget liv, sier Bjørg-Siri Albertsen, som er lærer ved Strand barneskole.

Mobbes syke

Ifølge Svein Robert Vestå i Mental helse Sortland, er mobbing en del av årsaken til at stadig flere unge sliter psykisk.

– Å hjelpe barn og unge gjennom oppveksten er en av de viktigste oppgavene vi har i samfunnet. Det er et økende frafall i skolen og stadig flere unge forteller at de sliter psykisk. Det er ikke alltid slik, men å bli utsatt for mobbing er ofte en del av et forløp til psykiske vansker senere i livet, sier Vestå.

I tillegg arrangeres det også foredrag om digital mobbing med Michal Solheim fra OPUS Hadsel for elevene ved Sortland ungdomskole og Strand barneskole.