Lene Nygård (Narvik), Bente Eilertsen (Ørnes), Hege Bjørgum (Mo i Rana) og Mariann Fjellheim (Evenes) studerer sosionomi. Damene går på samlingsbasert utdanning ved Universitetet i Nordland på Stokmarknes.

Studentene er inne i sitt siste semester, og har rett og slett sett seg lei av overnattingsprisene på Stokmarknes. Denne uka tyr de til lavvoovernatting i hagen til en studievenninne.

– Skikkelig dyrt

I klassen er det studenter fra forskjellige steder i Nordland, men også fra Østlandet.

–Det hele blir skikkelig dyrt. For det første må vi ta oss fri en uke, så må vi reise og deretter leie dyre rom. Det koster.

Utdanningen deres er på fire år, og for hvert år har de åtte samlinger. Dermed er det tilsammen 32 samlinger som varer fra mandag til fredag.

Ifølge studentene er det to aktuelle overnattingsalternativer på Stokmarknes: Hurtigrutens Hus eller Vesterålen Kysthotell AS.

Blitt dyrere

I løpet av årene har det blitt dyrere å leie overnatting på Vesterålen Kysthotell AS.

Før betalte de ca. 380 kroner per døgn for oppholdet, nå betaler de ca. 550. Det finnes billigere alternativer dersom studentene sover på dobbeltrom.

– Vesterålen Kysthotell bør sette ned prisene. De skal ikke gjøre seg rike på studenter.

– Det har også være styr med bestillinger av rommene. Vi har også opplevd  lite fleksibilitet og mistenkeliggjøring.

Studentene reagerer også på at de nå, i motsetning til før, må betale for frokost selv om en ikke ønsker det.

– Føler usikkerhet

– Vi føler alltid en usikkerhet uken før vi har samling. Vi vet ikke alltid om vi har en plass å være.

Universitetet i Nordland på Stokmarknes har flere studier. Damene frykter at overnattingssituasjonen kan føre til at Stokmarknes vil bli et mindre attraktivt studiested. Dessuten så mener de at det er viktig at studenter får et positivt inntrykk av stedet, slik at studentene prater varmt om område og kan være ambassadører for Nordland.

– Når Universitetet legger til rette for at det skal være skole her, må de sørge for at studenter også har overnattingsplasser.

– Vil bli strengere

Vesterålen Kysthotell AS er ikke overrasket over at studentene går til avisen.

– Studentene er de mest kravstore kundene vi har. Vi tjener overhode ikke penger på dem, særlig når vi må bruke så mye energi på å forklare og fortelle, sier plassjef på Vesterålen Kysthotell AS Tone Lise Steffensen.

Hotellet kommer til å bli enda strengere på avtaler.

– Vi kommer til å forlange at rorbuene og nordlandshusene blir fylt opp. Prisene går vi ikke ned på, det er utelukket. Lønningene går opp, og vi kan ikke gå ned i pris.

Steffensen sier at grunnen til at alle besøkende må betale for frokost i dag, var fordi de opplevde at gjester spiste frokost uten å betale for seg. Da peker hun ikke på studentene, men gjester generelt.

– Har konkrete planer

Universitetet i Nordland er klar over problemstillingen.

– Vi har konkrete planer for et permanent tilbud for studenter. Jeg kan ikke gå konkret inn på det, men vi jobber med saken, sier studiestedsleder Barbro Fjellheim Holm.

Hun reagerer ikke stort på den nåværende prisen som studentene må betale.

– Hva som er dyrt er relativt. For studentboligene på studenthotellet i Bodø koster det 550 kroner natta. Jeg vil si at når et hotell tilbyr 550 kroner per natt, mener jeg de har strukket seg langt. Når det er sagt, vil jeg tilføye at vi har full forståelse for studentene, for totalsummen blir høy for dem. Et godt botilbud er en viktig del av å være student,

Derfor har de avtale med flere som tilbyr relativt billig overnatting. Hurtigrutens Hus KF leier ut hybler og Sortland Camping har prisgunstige hytter til leie. Hun sier at de er i startgropen med planene.

– Vi håper at vi kan ha noe på plass for vårsemesteret 2016.