Intensjonen var at planen skulle være godt plassert hos Stortinget i april, skriver NRK Nordland.

- Det er første gang man begynte med denne typen langtidsplanlegging i 1991, at regjeringen ikke leverer en plan slik at den kan vedtas våren før den skal tre i kraft, sier lederen av Stortingets forsvarskomite, Anniken Huitfeldt til NRK.

Regjeringen har brukt så lang tid på å levere fra seg planen at fristen for å melde saker inn til behandling i Stortingets vårsesjon 19. juni er passert.

- Viktig med rask avklaring

Mange er bekymret over den lange ventetiden, både på stortinget og andre steder. En av dem er ordfører i Sortland, Tove Mette Bjørkmo.

- Det er viktig med en rask avklaring nå. At Kystvakta ifølge tidligere  lekkasjer muligens blir værende, er en delvis seier. Samtidig vil det ha store konsekvenser for hele Vesterålen dersom Orion blir lagt ned. Det knytter seg mye spenning til den avgjørelsen, understreker Bjørkmo.

Ordføreren mener at en snarlig avklaring i forbindelse med om Kystvakta blir værende på Sortland eller ikke, er viktig for hele sortlandssamfunnet.

- Å leve i uvisshet er ikke noe særlig. Nå mistet vi 80 arbeidsplasser i forbindelse med Vardia-nedleggelsen. Det hadde vært fint å klarhet i om vi må gjennom en ny lignende runde, sier hun.

Langtidsplaner skal vedtas et halvt år før de begynner å virke, slik at man har tid til å planlegge og lage budsjett. Ifølge Anniken Huitfeldt er det lite sannsynlig at planen vedtas før sommeren.

– Men nå ser det ikke ut til at vi får tid til det. Dette er en viktig plan som binder forsvarsbudsjettene for de neste fire årene. Jeg frykter dette betyr at regjeringen vil skyve forsvarsutgiftene langt frem i tid, sier hun.

- For kort tid

Heller ikke Bjørkmo har tro på at planen blir behandlet med det aller første.

- Det er for kort tid til å gjøre det på. Det skal tross alt ut på høring også. Nå ser det i stedet ut til at saken blir liggende til høsten. Det er svært uheldig at de setter store samfunnet i Nord-Norge på vent, slår Tove Mette Bjørkmo fast.

Leder i Venstre, Trine Skei Grande, kan ikke love at Stortinget vil behandle saken dersom den likevel skulle komme på deres bord før sommeren.

– Regjeringen har satt oss i en veldig vanskelig situasjon. Det samme gjelder de ansatte i Forsvaret som står overfor store omstillinger. For dem er det svært vanskelig å ikke vite hva de har å forholde seg til, sier hun til NRK.