Barentskonferansen i Hammerfest er en av de viktigste møteplassene for oljeindustrien i Nord-Norge. I år deltok Kjell-Børge Freiberg. Han er veldig inspirert.

- At petroleumsnæringen utgjør en forskjell er Hammerfest et strålende eksempel på. Den infrastrukturen som er bygd, og kommer til å bli bygd i fremtiden, som følge av denne næringen styrker også det øvrige næringsliv i storregionen rundt Hammerfest. Et eksempel på det er Avinor som utreder en ny storflyplass for Hammerfest. Infrastruktur bygges når summen av aktivitet er stor nok.

Derfor kommer jeg så lenge jeg er ordfører til å kjempe for at Hadsel skal få ta del i de samme mulighetene som vi ser både Nord og Sør for oss. Dette, i kombinasjon med gode rammevilkår for hvitfisknæringa, og vårt industrieventyr i Vesterålen, “Havbruksnæringen”, er den viktigste jobben vi folkevalgte har, sier Freiberg.

Han sier at han tidligere har reist en del til Hammerfest. Byen er ikke å kjenne igjen.

- På den tiden en by med tomme butikkvinduer og et sted preget av fraflytting og ingen optimisme. Å komme tilbake nå er som om å komme til en ny by. Årsaken er selvfølgelig Snehvit og nå Goliat som settes i drift. Den byggeaktiviteten som har vært, og er, er formidabel. Jeg legger ikke skjul på at det er fantastisk inspirerende å se det som er skapt i storregionen rundt Hammerfest. Og hadde det ikke vært for petroleumsnæringen, med Statoil som samfunnsbygger i spissen, sammen med Eni Norge og Nordnorsk næringsliv som har grepet muligheten, hadde denne landsdelen sett annerledes ut, sier han.

Han viser til at over 1.000 jobber er tilknyttet petroleumsnæringen i byen. Ringvirkningene merkes helt til Hadsel, mener Freiberg.

- Det er åpenbart at det merkes i en kommune som Hammerfest, som ikke er så veldig mye større en Hadsel. Ringvirkningene er enorme. Og med Vesterålinger som har valgt å bo i Vesterålen, for så å arbeide i Hammerfest i petroleumsnæringen, har dette ringvirkninger også for oss, påpeker han.

Freiberg liker åpenbart ikke at Høyre- og Frp-regjeringen, i likhet med Den rødgrønne regjeringen, ikke valgte å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeleting.

- At havområdene utenfor oss ikke ble konsekvensutredet var smertelig da regjeringskabalen med KrF og V ble offentligjort etter siste valg. Konsekvensene er at mens det bygges opp enorm aktivitet nord og sør for oss er vi etterlatt som denne nasjonens miljøalibi, sier Freiberg.

Hadselordføreren peker på at Vesterålen utnytter mange naturressurser. Han vil utnytte flere.

- Vi lever godt i Vesterålen og vi er naturgitt med både en hvit- og rødfiskindustri i tillegg til øvrig næringsliv. For meg handler det ikke om å satse på det ene eller det andre, men høste av de naturresursene vi er prisgitt å ha. Når oljen eller gassen, eller begge deler, velges bort av “folk sørpå” må vi være klar over at det har en konsekvens, sier Freiberg.