Sesongens arkeologiske undersøkelser i forbindelse med arbeidet med Hålogalandsvegen har gitt mange spennende funn for arkeologene i Troms fylkeskommune, melder Rudi J. A. Mikalsen, feltarbeider i Troms fylkeskommune.

Fra mai til september er det funnet flere boplasser fra både eldre steinalder (10000-4500 f.Kr) og yngre steinalder (4500-1800 f.Kr) samt flere funn etter bosetting i jernalder (500 f.Kr – 1030 e.Kr) og middelalder (1030-1537).

- Særlig funnene fra steinalder er oppsiktsvekkende både på grunn av antallet og størrelsen på lokalitetene, melder Mikalsen.

De fleste nye kulturminnene ble funnet i Harstad kommune, mens det også dukket opp noen nord i Skånland kommune. Fra Kvæfjord kommune ble det ikke gjort noen funn av nye kulturminner i løpet av feltarbeidet.

- Det som har vært det mest interessante ved funnmengden fra Harstad kommune er mengden med nye kulturminner fra eldre steinalder. Fra før er det kjent to kulturminner (lokaliteter) i Sør-Troms fra eldre steinalder, mens det i løpet av årets feltsesong ble registrert 12 nye kulturminner fra eldre steinalder. I tillegg er det også avdekket tre områder med funn fra yngre steinalder. Flere av funnstedene fra steinalderen er mindre aktivitetsområder på 10-20 meter i diameter, mens noen er en del større, sier feltarbeider Mikalsen.

Alle kulturminnene som er funnet i løpet av årets registreringer blir det nå skrevet rapporter for. Rapporten brukes så videre i saksgangen, der det må avgjøres hva som skal gjøres med kulturminnene langs den planlagte vegtraseen. Rapporten vil også danne grunnlaget for eventuelle utgravninger i regi av Tromsø museum.

Troms fylkeskommune har ansvaret for undersøkelsene i Skånland, Harstad og Kvæfjord kommuner.