Skuespiller Eskil Asbjørnssønn. Foto: Espen Mowinckel Pettersson

Onsdag kveld hadde Vesterålen Teater release-party på sin nye kalender til stykket "Kalenderpikene" som har premiere i februar.

Kalenderpikene handler, i korte trekk, om å samle inn penger til kreftarbeidet. Men dette er ikke uten problemer for det lille samfunnet i Sortland hvor den lokale kvinneforeninga årlig sender ut kalendere med foto av bruer i Vesterlen ett år og kirker i Vesterålen det neste. Da mannen til en av medlemmene i kvinneforeninga dør av kreft beslutter man at dette året må det samles inn penger til pårørendeavdelingen på sykehuset.

For å makte å samle nok penger foreslår en av medlemmene å lag en kalender hvor det vises hud. Dette fører med seg motsand innenfor og utenfor gruppa.

Slik settes scenen før forestillingen i februar og i så måte imiterer livet kunsten når Vesteålen teater slipper sin egen kalender med ti damer og tre karer i Adams og Evas drakt.

Les også: Kalenderpikene gir ut kalender

Kaldt

I historien er motstanden stor blant familie og venner. For damene vi snakket med var det mer elementene som var problemet.

- Det var fryktelig kaldt, sier skuespiller Åse Mari Hansen, som er en av kalenderpikene i stykket - og kalenderen.

For bildene ble tatt i høst, med vinteren og elementene i anmarsj.

Det å stille opp var etter en liten tenkepause ikke et problem.

- Hadde det kun vært jeg alene som skulle være i kalenderen, hadde det fort blitt nei. Men vi er sammen om det. Det er et fint prosjekt og inntektene går til en fin sak, sier skuespiller Tone Evy Mathiassen.

For inntektene går til kreftavdelingen ved Nordlandssykehuset Vesterålen.

For Venke Vik, som kom inn i gruppa etter kalenderen hadde blitt skutt, er nettopp det en av årsakene hun ble med i stykket.

- Først og fremst ble jeg med for jeg ble spurt. De trengte noen til å fylle en rolle og da ville jeg være med for å bidra til at stykket ble noe av. En annen årsak er at jeg mistet mannen min til kreft nå i høst. Derfor ser jeg med stor glede på at overskuddet går til kreftsaken. Det er en sak som aldri kan få nok, sier hun.

Les også: Sortland Teater skifter navn

Logistikk

Eskil Asbjørnssønn gjorde en knakende god figur i fjorårets oppsetning av Gjøkeredet. Han er med i år også, men har fått mer ansvar. Han er en slags assisterende instruktør og har jobbet tett med fotograf Hege Abrahamsen om utforming av kalenderen. Også han mener elementene ble den største utfordringen.

- Det var kanskje det som var den største utfordringen. Å få dette i mål før snøen kom. Logistikken var vanskelig å få til å gå opp, sier Eskil Asbjørnssønn som sammen med fotograf Hege Abrahamsen har stått bak bildene i kalenderen. Han er i år skuespiller og assisterende instruktør sammen med Søren Frank og han kan fortelle at prosessen med kalenderen var gøy.

- Det var en utrolig spennende prosess med mange utfordringer. Det ene var helt klart å få alt til å gå opp i forhold til vær og vind, skuespillere og alt det praktiske rundt. Men så hadde vi en utfordring med at vi har ti kvinnelige skuespillere. Det løste vi ved at vi også får fokus på mannlig kreft ved at vi har tre mannfolk i november, eller movember som stiller, sier Asbjørnssønn.

Les også: Gjøkeredet legger lista på ny

- Fantastisk prosess

For fotograf Hege Abrahamsen er dette det største prosjektet hun har jobbet med siden hun flyttet hjem igjen fra Trondheim for et par år siden. Hun har storkost seg med prosjektet.

- Det har vært utrolig artig. Dette er en utrolig fin og uredd gjeng som det har vært fantastisk å jobbe med, sier hun.

Hun kom i kontakt med teateret i høst.

- Jeg var ute og snakket med flere bedrifter i regionen om å ta bilder for dem. Jeg så hva Vesterålen Teater fikk til i fjor og dermed var de en av de jeg gjerne ville jobbe med. Et møte ble til to og tre, og så fungerte det så godt at jeg fikk oppdraget. Det er jeg veldig glad for, sier fotografen, som har eget firma og studio på Sortland.

Kalenderen

VOL fikk æren av å se på kalenderen mens vi var på release-partyet onsdag kveld. Og kalenderen er helt unik. Flotte damer i alle aldre i naturlige omgivelser og med uretusjerte og normale kropper.

- Nettopp det var for oss et av kriteriene for å være med. Vi ville at det skulle være naturlig. Det måtte være det, sier skuespiller Åse Mari Hansen.

Eskil Asbjørnssønn er enig. Han fikk tidlig i prosjektet jobben med å researche tidligere oppsetninger av stykket. Han likte det han så, men han mente noe manglet.

- Jeg så at vi kunne dra den i ei ny retning her i Vesterålen. Vesterålske damer er kvinner med bein i nesa . Det måtte vi få frem i kalenderen. Det synes jeg vi har klart med et knippe damer som virkelig har gitt alt for at dette skal bli bra. Vi er kjempestolte, sier han.

Kalenderen er i salg rundt omkring i disse tider og stykket har premiere på selve Kreftdagen 5. februar i Møysalen, med påfølgende forestillinger 6. og 7. februar.