Hun mener at Pliktkommisjonen har løpt for raskt, og sett på saken for lite i et samfunnsperspektiv. Hun oppfordrer Stortinget til å ta seg god tid når saken skal behandles.

Misfornøyd

Pliktkommisjonen ble opprettet i vår etter at Stortinget vraket store deler av Regjeringen Solbergs foreslåtte fiskeripolitikk. Kommisjonen har vurdert leverings-, bearbeidings- og tilbudsplikten mellom trålere og fiskeindustrien.

Aktivitetsplikt er det bare Norway Seafoods seks filetanlegg som har, hvorav det ene ligger på Melbu. Kommisjonen foreslår at pliktene skal oppheves, men en trålerkvote skal avkortes med 15-25 prosent. Disse kvotene skal settes i en kvotebank, som skal selges til høystbydende industribedrift, som leier dem ut til båter som vil fiske på industriens vilkår. Pengene som kommer inn fra auksjonen, skal settes i et næringsfond for Nord-Norge.

- Skaper ikke forutsigbare rammer

Siv Aasvik slår fast at kommisjonen ikke skaper forutsigbare rammebetingelser med sine forslag. Hun stiller seg spørrende til flere av elementene. Blant annet gjelder dette deltakerloven, som regulerer hvem som kan eie fiskekvoter. Hun spør også om bedrifter med utenlandske eiere kan by på kvotene, men har de største innvendingene på et annet område.

- Det at høyeste bud skal avgjøre hvem som får kjøpe kvoter, innebærer ei stor usikkerhet for Melbu og andre industrianlegg, sier Aasvik. Hun slår fast at fremtiden til Melbu-anlegget er usikker.

Ordføreren peker på det åpenbare: Det er ikke sikkert at det er de samme anleggene som taper på at pliktene oppheves, som får tilgang på kvotene som auksjoneres bort. Dette synes hadselordføreren er alvorlig.

- Ta dere tid

Hun mener Stortinget må ta seg tid til å gå nøye igjennom saken. Aasvik peker på at mange industrianlegg har historiske rettigheter. Verdien av disse rettighetene er større enn at de utgjør et kvotekutt på 15-25 prosent, som det er usikkert hvem som egentlig blir begunstiget av.

Hadselordføreren viser også til at torskefisket i Nordland er sesongbetont, mer enn i Finnmark. I mer enn halve året er det ikke tilgang på torsk. Industrien vil vanligvis etterspørre råstoff i de perioder det er lite fisk tilgjengelig i markedet, som er om sommeren og høsten.

I disse periodene vil det ikke være torsk tilgjengelig å fange i Nordland i samme grad som i Finnmark. Derfor stiller hun seg spørrende til om kystfiskeflåten vil kunne levere ferske torskefangster i Nordland i disse periodene.