Årsaken til uttalelsen grunner i fylkets innsigelse på den foreslåtte byplanen for Sortland. Ifølge innsigelsen har kommunen satt av for store arealer til næringsvirksomhet utenfor det som er regnet for å være sentrumsområdet.

Dessuten er det i en handelsanalyse konkludert med at Sortland ikke bør ha storhandelskonsepter utenfor sentrumsområdet. Dersom konklusjonen i analysen sees i sammenheng med innsigelsen om at det er for store områder utenfor sentrum satt av til handel, kan det gi en effektiv stopp for storhandel i Sortland.

Onsdag er det innkalt til åpent møte der handelsanalysen legges fram.

Ble kalt passive

Sentrale aktører i Sortlands næringsliv samlet seg nylig bak felles fane i saken om hvilke type butikk-konsepter som bør være i Blåbyen. Aktørene argumenterte for storhandelskonsepter, samtidig som de kalte kommunens politikere for passive i en sak som er svært viktig for handelsstanden.

Nå peker ordfører Grete Ellingsen og varaordfører John Hempel videre på fylkeskommunen.

– Jeg oppfatter det slik at fylkeskommunen gjennom sine innsigelser forsøker å legge premissene for hva som skal være på arealene som er satt av, sier Ellingsen til VOL.

– Er det slik at dere mener at fylkeskommunen forsøker å bestemme hvilke type butikker som skal være på Sortland?

– Ja, dersom de legger handelsanalysen til grunn, vil det i realiteten være å si nei til enkelte typer butikker, sier Ellingsen og Hempel.

– Ikke defensive

De benekter på det sterkeste at politikerne har vært defensive i sin næringspolitikk.

– Det er innsigelser i byplanen som må ryddes av veien før areal utenfor sentrum kan brukes til for eksempel storhandel, sier Ellingsen, som viser til at byplanen åpner for arealutnyttelse som enkelte aktører i næringslivet etterlyser.

– Vi tar nå initiativ til et meklingsmøte med fylkeskommunen for å komme til enighet om innsigelsene i byplanen. Dersom vi ikke får gjennomslag, er det aktuelt å ta saken videre, sier Ellingsen.

I ytterste konsekvens kan det bety at departementet må avgjøre om Sortland får sette av så mye areal til handel.

Hva er et kjøpesenter?

En del av problemstillingen er at såkalte storhandelskonsepter som Jula, Biltema, Claes Ohlson og XXL faller utenfor betegnelsen kjøpesenter. Lovverket hindrer kjøpesentre fra å bli bygget utenfor sentrumssonen. Betegnelsen for å definere et kjøpesenter, er en bygning på over 3.000 kvadratmeter.

De fleste vil likevel være enige om at de nevnte butikkene ikke kan kalles for kjøpesentre i seg selv. Det er heller ikke avklart om det er tillatt å bygge to store bygninger ved siden av hverandre, der begge er rett under grensen på 3.000 kvadratmeter hver.

Dette er blant spørsmålene som Sortland kommune nå må få avklart av Nordland fylkeskommune.