Med så mange branner på 16 år har det gjennomsnittlig vært mer enn ni branner hver eneste dag.

1. desember er Røykvarslerens dag. Da er det tid for bytte av batteri i røykvarslerne.

– Pårørende må ta ekstra ansvar

Eldre og pleietrengende, personer med nedsatt funksjonsevne og rusmisbrukere er spesielt utsatt. Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at 75 prosent av de som omkommer i brann er i disse gruppene.

– Risikoutsatte grupper kan være vanskelige å nå med vanlig informasjon. Derfor er vi avhengige av at de pårørende tar et ekstra ansvar. Sjekk om dine nærmeste har røykvarsler som fungerer og om de har behov for en komfyrvakt, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

Les også: Ny brannstasjon vil koste 83 millioner

Aksjon boligbrann

Røykvarslerens dag 1. desember markerer starten på kampanjen Aksjon boligbrann. I perioden 6. til 8. desember får opp mot 40.000 husstander over hele landet besøk av brann- og feiervesen og det lokale elektrisitetstilsyn med tilbud om en enkel kontroll av brannsikkerheten i boligen. DSB, Norsk brannvernforening og Gjensidige står bak kampanjen Aksjon boligbrann, mens representanter fra brann-/feiervesen, det lokale elektrisitetstilsyn og lokale Gjensidige-kontor står for den lokale gjennomføringen.

– Halvparten av alle boligbranner oppstår om natten, og du har kun få minutter på deg til å komme deg ut av huset. Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde livet ditt og din familie, sier Daae.

Les også: Fikk teste ut brannmannsyrket

Én i hver etasje

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg. Nytt av året er at du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

– Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Gjør det til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerens dag. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

På nettsiden sikkerhverdag.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.