Andøy klatreklubbs Irene Hessling synes klatringens dag var en fin mulighet til å gi andværingene en større formening om hva klatreveggen i Norlandiahallen vil gi av positive opplevelser i mørketida.

– Bakgrunnen for at vi arrangerte dagen er et initiativ fra Norsk klatreklubb som oppmuntret klatreklubber rundt i Norge til å arrangere en klatringens dag.

Vi fikk tilsendt materiell, t-skjorter, buffer og slikt, sier Hessling.

I forkant hadde Andøy klatreklubb jobbet med å få klatrefeltet i Hestvika boltet opp.

Ildsjelsinnsats

– Det har vært en fantastisk innsats fra ildsjeler i klubben. Det er per i dag fem ruter i forskjellige vanskelighetsgrader, akkurat som det skal bli i Norlandiahallen, forklarer hun.

Det er nivåer i ulike farger for dem som aldri har klaret før til de «helproffe.»

– Det var fint vær. Klokka ti var de første klatrelystne til stede. Det var mange familier, og mange prøve klatring for første gang, sier hun.

Det var over 50 stykker innom.

– Mange fikk opp øynene for hvor moro det er å klatre, og særlig det å føle på den mestringsfølelsen, sier Hessling.

En av dem som virkelig fikk sansen for dette var Kristine Jacobsen som prøvde klatring for første gang.

Ypperlig familieaktivitet

– Dette er en ypperlig familieaktivitet, og folk fikk øynene opp for det. Flere tilbrakte flere timer ute den dagen, og Robert Svendsen hadde laget fiskesuppe til lunsj, sier Hessling.

Klatreklubben lånte ut utstyr, og folk sto trygt på bakken og sikret.

– De som har lyst til å lære mer om klatring kan gjennom medlemskap i klubben få være med på kurs, slik at folk får kompetanse til å bruke feltet utenom klatredager, sier Hessling.

Du må ha brattkort for å klatre i veggen. Det har med sikring å gjøre.

– Kurset er todelt. Du må lære å stå på bakken og sikre den som klatrer med tau. Det innbefatter knuter, og korrekt bruk av sikringsutstyret.

Den andre delen av kurset er et ledkurs. Det betyr den første som skal sette tauet oppe i veggen, forklarer Hessling videre.

Øynebolter

Nå er det bare boltet inn «øyne» i fjellet, så du må ta med deg tauet opp første gangen, og så må du ta det med deg ned før du forlater.

– Du kan tenke deg vær, vind og slitasje. Derfor må tauene alltid tas bort og med seg, sier hun.

Klatreklubben vil takke alle som kom, og håper at flere av Andøys befolkning har fått opp øynene for hva klatring er.

– Vi ser hvilken berikelse en klatrevegg i Norlandiahallen kan være for hele samfunnet, slik at man får klatret året rundt. Dugnadsinnsatsen fortsetter i forhold til veggen, avslutter hun.