Robert Svendsen (MDG) reagerte på at Andøy ikke hadde markedsført seg som vertskapskommune for oljevern og miljøsenter i Vesterålen.

– I 2016 skal dette utredes, og lokalisering vurderes. Flere kommuner har sendt inn henvendelser. Andøy er ikke spilt inn som aktuelt vertskapssted. Det synes jeg er litt uforståelig.

Les også: Foreslår 41 millioner kroner til oljevernbase

Andøy har fortrinn

Andøy har flere fortrinn som gjør vår kommune svært godt egnet til å lokalisere en slik base. Vi har Orion – som driver maritim overvåking og beredskap.

Andøya Space Center har kompetanse på UAV og dronedrift. Her er det store synergier å hente i beredsskapssammenheng. Vi har også storflyplass og en god havn. Dette er svært viktig infrastruktur i denne sammenhengen. En slik base krever gode kommunikasjoner og enkel logistikk.

– MDG ønsker å vite hvorfor Andøy kommune ikke har markert seg som en høyaktuell vertskapskommune. Vi ønsker samtidig å fremme forslag om å gjøre vedtak om å markedsføre Andøy som aktuell lokalisering, der vi samtidig gir rådmannen i oppdrag å utvikle et faktagrunnlag som viser Andøys fortrinn som lokalisering for en slik base, sa Svendsen.

Les også: Regjeringen har IKKE bestemt seg

Tilbakeblikk til starten

Så ble det åpnet for debatt rundt interpellasjonen. Ordfører Jonni Solsvik (H) tok et tilbakeblikk til starten på det hele.

– Forslaget om en slik base ble lansert i forbindelse med valgkampen i 2013. Det ble holdt en større konferanse i Svolvær. Der møtte alle de som mente å ha relevante forhold å tilby en slik base. Der var selvsagt Andøy representert. Vi fremmet de samme argumentene der. Jeg understreket samtidig at vi ikke burde få kniving internt om lokaliseringen av basen. Det viste seg vanskelig. For alle mente å ha fortrinn som gjorde at basen burde ligge der. I debatten som har gått i ettertid, har det blitt lansert en tanke om en todelt satsing. Med en base i Lofoten og en i Vesterålen. Det viser de regionale uenighetene om hvor basen bør ligge. Det er Kystverket som på faglig grunnlag skal ta beslutningen. Det har ikke vært mye trøkk på saken fra departementets side. Nå er ny sekretariatsleder på plass. Man går inn i en kartleggingsprosess for å finne hvor kompetansen, ressursene og fasilitetene finnes i Lofoten og Vesterålen. Statsråden har i en pressemelding understreket viktigheten av de faglige vurderingene som legges til grunn. Det er presisert at kommunene skal involveres i prosessen. Skal vi i Andøy kommune peke på mulighetene for å legge basen til vår kommune, vil jeg understreke at havna her er en fiskerihavn. Men jeg mener oppriktig at Andøy, av mange grunner, er et svært aktuelt lokaliseringssted. Det aller viktigste er at det kommer. Men vi vil spille inn de argumenter vi begge har snakket om. Jeg mener fortsatt det er viktig at regionen løfter sammen her. Jeg synes kommunestyret godt kan vedta å be rådmannen lage en oversikt over de fortrinn Andøy har i en slik prosess. Jeg vil imidlertid anbefale at dette arbeidet ikke startes før det er klart hva sekretariatet legger til grunn for prosessen, og hva de vil vektlegge, sa Solsvik.

John Helmersen (AL) fulgte opp

– Det var en god interpellasjon, og et greit svar fra ordføreren. Vi tenker omtrent det samme som ordføreren. Siden havna på Andenes er definert som ei fiskerihavn, må vi ha klarhet i at dette ikke gir interessekonflikter eller er i strid med intensjonene for havneutbygging. Her må man ta seg nødvendig tid, og sikre at sjø- og landarealene i havna ikke brukes på andre måter enn det som er tilsiktet, slik at fiskeriinteressene ikke blir skadelidende. Jeg vil også påpeke at faktaprosessen og det politiske spillet går parallelt, sa Helmersen.

Einar Åbergsjord (Ap) var enig

– Det var en rasende god interpellasjon. Men jeg er overrasket over konklusjonene fra Solsvik og Helmersen. Jeg tror vi må ta grep over fakta sjøl, og være på banen. Vi kjenner de lokale forholdene best. Jeg håper flertallet stemmer for forslaget fra MDG slik det ligger, sa Åbergsjord. Robert Svendsen (MDG) understreket at målet er å få fram fordelene.

– Sekretariatet vil jobbe fram til påske for å få fram fordelene. Vi kan legge fram våre fordeler. Mitt poeng er at vi må spille disse inn, for å være med når beslutningene skal tas. Etter påske vil de jobbe mot lokalisering. Så skal de presentere sitt forslag til sommeren. Vi har ikke god tid. Det er ikke tid til å sitte på gjerdet.

Replikk fra ordføreren

Ordfører Jonni Solsvik (H) benyttet sjansen til replikk.

– Det er riktig som Helmersen påpeker at det også er politisk spill inne i bildet her. Det er Andøy med på. Men det er ikke alltid slik at det spilles med åpne kort. Det jobbes med innhold, men farten på dette vil komme i 2016. Det er helt greit at det blir vedtatt slik det står, men avklaring i forhold til fiskerihavnprosjektet er det fortsatt viktig å være klar over, sa Solsvik.

Solsvik anbefalte kommunestyret å støtte forslaget fra MDG – og dette ble enstemmig vedtatt.