Ikke bare har han etablert nytt fysioterapitilbud på Andenes. Han har også, som den eneste i Nordland, fått godkjenning som spesialist i idrettsfysioterapi fra Norges fysioterapeutforund (NFF). Det markerer en foreløpig slutt på ni års kursing og etterutdanning i faget.

– Jeg startet med dette i 2005 og har tatt etterutdanningen ved siden av full jobb. For å få spesialistgodkjenning må man gjennomføre et og halvt år videreutdanning på høgskole/universitet, 400 timer med obligatoriske kurs, få kollegaveiledning og ha tre års praksis innenfor spesialistfeltet, sier Nyheim og legger til:

– Denne godkjenningen er et kvalitetsstempel i faget. Og så er det sånn at jo mer man lærer, lærer man også mer om hva man ikke kan. Og det er minst like viktig, sier Nyheim.

Kursvirksomhet

For å få spesialistgodkjenningen må man ha gjennomført kurs innen rehabilitering, idrettsmedisin, treningslære og manuellterapi for å nevne noe. En del av kursingen har skjedd ved universitet og høgskoler.

En eller annen har en gang sagt at den som anser seg for ferdig utdannet, er ikke utdannet, men ferdig. Derfor fortsetter Nyheim med nye kurs og videreutdanning.

– Jeg vil fortsette å ta kurs og følge utviklingen av faget tett. Det er et krav om 200 timer kurs i løpet av sju år for å beholde spesialisttittelen. Jeg sitter i styret til faggruppen for idrettsfysioterapeuter i Norge og er med å arrangerer kurs og kongresser for andre fysioterapeuter som gir mye faglig utbytte for meg. Gjennom jobben i fag-gruppestyret drar jeg på Dansk Idrettsmedisinsk årskongress i København allerede 22.-24. denne måneden, sier Nyheim.

Bra for pasientene

Han sier at alle pasientene vil nyte godt av spesialistgodkjenningen.

– Alle er heldigvis bygd opp på samme måte. Det som virker for Petter Northug, vil også fungere for mannen i gata, selv om Northug må komme seg raskere etter en skade og skal tilbake i mye mer ekstrem aktivitet. En idrettsfysioterapeut driver nok mer med aktiv enn passiv behandling. Det vil si at pasientene gjør øvelser og er i aktivitet for å bli bedre. Men vi er også fagpersoner som kan behandle spesifikke muskler og ledd når det er påkrevd, sier Nyheim.

Forebygging

Det å være i aktivitet er også viktig i forebyggende arbeid.

– Et av målene til idrettsfysioterapeuter er å spre kunnskap om effekten av fysisk aktivitet som medisin og forebygging. Ettersom befolkningen beveger seg mindre og vi stadig ser at pasienter som søker hjelp blir yngre, er forbygging nøkkelen til at det norske helsevesen og velferdsstaten skal fungere i framtiden. sier Nyheim.

Han sier at NFF har 14 ulike spesialiseringsområder, og at det nå arbeides for at dette skal bli en offentlig autorisasjon der det er staten som autoriserer spesialistene.

– Det er kjempeartig å jobbe for å få folk bra igjen, og denne godkjenningen gir en ekstra driv i arbeidet, sier Nyheim.