Ordfører i Sortland har oppfordret næringslivet til å være fremoverlent i en tid hvor det skjer store endringer, men hvor er Sortland kommune og ordfører i prosessen med debatten om endringer i kommunestruktur? Næringslivet har kommet med initiativ som de bør få ros for, men blir raskt avspist med at endringer er ikke nødvendig og det er best om ting forblir som de har vært! Hvor fremoverlent er det med tanke på kommunestrukturen nå formes for de neste 30 til 40 år?

Så hva er utfordringene for kommunene fremover og hvordan møter vi dem?

Siden forrige kommunereform har kommunenes ansvar økt kraftig og dermed også behovet for sterke fagmiljø, og det neste halvåret skal norske kommuner fatte beslutninger om hvordan de best skal møte fremtiden: Alene – eller streke i felleskap med nabokommuner. Kommunereformen dreier seg om å møte virkeligheten og det krever en kommuneorganisasjon som er tilpasset virkeligheten 30- 40 år fremover i tid!

Det stiller helt nye krav til sterke fagmiljø, til spisskompetanse, til tverrfaglighet og bredde.

Kommunereformen og utfordringene går ikke over, reformen gjennomføres og vi kan ikke fortsette som før. Reformen gjennomføres ikke for å forandre Norge, men fordi Norge er forandret. Målet er å bevare sterke velferdskommuner med gode tjenester der folk bor og det krever større kommuner.

En sammenslåing er en mulighet til å ta med seg det beste fra alle kommunene som god folkevalgt organisering, gode administrative rutiner og gode tjenester til innbyggerne.

Alle kommuner er ansvarlig for å utrede og se 30-40 år frem i tid og om de har kapasitet, kompetanse og økonomi til å takle de utfordringer som venter. Etter utredning skal politikerne ta stilling og frivillig tegne et løsningsbilde. Gjør vi ikke det selv er det andre som gjør det. Og hvor er Sortland i denne prosessen mht. avklaring av hvilke alternativ og muligheter som finnes?

- Geir Halvorsen, Sortland Høyre