Prisen har fått navn etter festivalens legendariske festivalsjef som døde i 2010, og deles i år ut for for fjerde gang.

Støpt i bronse

Prisen består av 5000 kroner, en diplom og bronsestatuetten «Willy», utarbeidet av Willy Oftedals nære venn, Svein Spjelkavik, og støpt av Kristiania Kunst- & Metallstøberi, som også hvert år støper troféene til Spellemannsprisen.

Prisen ble delt ut for første gang 2011. Da var det Harstad-mannen og ungdomsradio-gründeren Reidulf Solbakken som fikk prisen. Året etter gikk prisen til Tore Arholm Tobiassen grunnlegeren av Xplosif Hiphop Festival i Stavanger. I 2013 fikk Tonje Unstad den, blant annet for sitt engasjement for unge låtskrivere gjennom mange års med skolering i regi av Festspillene i Nord-Norge.

Vil minnes Willy

– Den største grunnen til at Rock Mot Rus ble så betydningsfull for musikklivet i nord, het Willy Oftedal, og han var festivalsjef i 29 år, før han tapte kampen mot kreften i 2010, bare 52 år gammel. Derfor opprettet vi i 2011 Willy Oftedals Ærespris, for å hendre Willys minne, og samtidig gi velfortjent honnør til andre som ham. Prisen er nasjonal, og vil bli delt ut hvert eneste år under Rock Mot Rus-festivalen på Andenes, sier festivalsjef og juryformann Cato Håkonsen.

Årets  nominerte er:

Anne Nymo Trulsen, har gitt ut tre plater med bandet Hekla Stålstrenga, som alle ble nominert til Spellemannspris. I tillegg til å gi ut soloalbumet «Skråblikk», er hun med i bandet The Nothern Lies. Nymo Trulsen har imidlertid en mer ukjent side. De seneste ti årene har hun jobbet, sammmen med en annen viktig ildsjel Lillian Sørem (Leder i Alfheim Aktivitetshus), med psykisk utviklingshemmede – spesielt i bandet Alfheim Rockers. Det er først og fremst for dette arbeidet at hun er nominert til Willy Oftedals Ærespris. Jonas Holm Lien, er opprinnelig fra Kongsberg, men bor og jobber i Trondheim. Der er han en ildsjel, som har jobbet tett med unge musikere, og sørget for å gi dem scener å opptre på flere steder i byen. I nominasjonsforslaget heter det blant annet at «Jonas står veldig på for nettopp musikkinteressert ungdom, og har fått ting til å skje for dem i Trondheim». Tore Mathisen Grøtte og Aronnesrocken i Alta, er den tredje nominerte. Tore er nominert for sitt arbeid med Aronnesrocken, som han startet for 18 år siden. Grøtte har vært rockelærer på Gakori skole og sto bak ordninga med gratis gitar til alle 4. klassinger. Tore er i dag lærer ved Elvebakken videregående skole og er fortsatt en brennende ildsjel i Altas rockemiljø, Tore oppmuntrer unge til å spille i band, og satse på talentene sine. Med Aronnesrocken har han sammen med Torgeir Ekeland og resten av staben laget en festival som tar vare på unge talenter på en enestående måte. Ungdomsbandene blir behandlet som headlinere, og sammen med Huset, Gigant og City Scene har festivalen gjort Alta til rockebyen som bare har Tromsø som storebror i nord. At Tore er litt gal drar ikke ned. I fjor satte han verdensrekord sammen med bandet Moped ved å spille 66 konserter på 19 timer.

– Vi har funnet fram til tre verdige kandidater, heter det fra RMR-styret i en pressemelding.