I midten av september går årets utgave av Vesterålen matfestival av stabelen. I den forbindelse stiller villsaulaget med ull, skinn, mat og sau på markedsdagen under festivalen.

- Vi avtalte med Sortland museum allerede i vinter at vi skulle gjøre noe i forbindelse med utstillinga Ull og sau rundt Nord-Atlanteren som museet setter opp. Når det da klaffa med matfestivalen, fant vi ut at vi kunne slå oss sammen, sier Maia Daljord ved Marthahaugen gård.

På markedet blir det salg av ulike villsauprodukter, mulighet for smaksprøver, demonstrasjon av klipping samt behandling av ull og tradisjonshåndverk.

Les også: Skal kåre Vesterålens «nasjonalrett»

Åpner gården

Dagen etter markedet blir det åpne villsaugårder, hos Julia og René Cortis på Haukenes i Hadsel, Arne Olaussen ved Bø gårdsslakteri i Sortland, og hos Vidar Carlsen på Strengelvåg i Øksnes.

- Da blir det servering, aktiviteter og selvsagt noe dyr, sier Daljord.

Cortis i Hadsel sørger for en rekke aktiviteter på en husmannsplass. Der kan besøkende få demonstrert ulike slåttemetoder, samt utstyret de bruker på gården.

- Det var jo sånn man drev gårdsdrift, på en måte mange nok mener er utdatert i dag, sier Daljord.

Nystartet lag

Villsaulaget i Lofoten og Vesterålen ble startet opp i fjor, etter at bøndene savnet et felles miljø rundt villsauen. Det tidligere Hålogaland villsaulag har ligget brakk en stund.

- Enn så lenge har vi vel ikke nådd 20 medlemmer, men så er vi relativt nystartet også, sier Daljord.

- Vi gjør dette for å ha et fagmiljø rundt sauearten, sier Arne Olaussen.