– Det er god symbolikk i dette, sier Øivind Johnsen, som er gårdbruker på Frøskeland.

Langs med veien på Elvenes har bøndene i Sortland satt opp 76 staur på rekke og rad. Hver staur har et stort skilt der det står «bonde», samt en caps på toppen. På andre siden av veien ligger en traktor i grøfta med en plakat påskrevet «Det er langt fra ei grøft til et løft».

Brudd i forhandlingene

Tirsdag denne uka ble det nemlig brudd i forhandlingene mellom partene i jordbruksoppgjøret, etter ei uke med forhandlinger. Partene klarte ikke å bli enige. Norsk bondelag har kommet med krav om en økning på 1 450 millioner kroner, noe som tilsvarer 31 700 kroner per årsverk, mens tilbudet fra staten lyder 410 millioner kroner, eller 8 100 kroner per årsverk.

Da det ble holdt pressekonferanse hos Landbruks- og matdepartementet forrige fredag, sa forhandlingsleder for staten, Leif Forsell, at tilbudet legger opp til en inntektsvekst på 2,25 prosent.

– Det er lett å få store tall når utgangspunktet er så lavt. Vi vil ha samme vekst som andre lønnsmottakere, mener bonde John Arne Nyland på Rise.

Johnsen stemmer i.

– Hundre prosent av ingenting er fortsatt ingenting, sier han.

Skal behandles på tinget

Nå skal saken behandles i Stortinget, og bøndene har trua på å få gjennomslag for kravet sitt. Det er bare knappe tre uker siden Stortinget vedtok sin nye landbrukspolitikk.

– Stortinget har vedtatt landbruksmeldinga, der det kommer frem at man skal satse på små og mellomstore bruk. Dette tilbudet er en siste krampetrekning fra regjeringa. Det er helt horribelt, mener Johnsen, og legger til at kravene bondelaget har kommet med ikke er urimelige.

– Det vi har sett, er en sterk vridning til større bruk. Men det er ikke mulig å ha store bruk over alt, sier Nyland, og viser til de 76 staurene som representerer mange gårdbrukere i Sortland - av ulik størrelse.

Tommel opp

Bønder har aksjonert over hele landet de siste dagene. På Sortland blir staurene og traktoren stående så lenge de berger for vær og vind, men aksjonen og engasjementet tar ikke slutt.

– Vi aksjonerer til vi blir enige, sier Johnsen.

Enn så lenge har de ikke fått noen konkrete tilbakemeldinger på det synlige stuntet, men forteller om biler som sakker ned farten.

– Noen gir oss tommel opp også. Det er bra! sier Eirik Jenssen.