Pass it on er en frivillig organisasjon som ønsker å hjelpe enslige og barnefamilier som har det tøft økonomisk i jula, der søkelyset særlig er rettet mot barn.

Huset brant ned

Initiativtakeren til Pass it on-prosjektet, er Monica Helgå fra Mo i Rana. For noen år siden mistet hun alt hun eide i brann i jula, uten at hun hadde innboforsikring.

Mange ønsket å hjelpe. Få dager etter brannen, sto det masse varer på døra, som folk hadde kjøpt inn for å hjelpe henne i gang igjen med livet. Helgå ble så overveldet av responsen og gavmildheten, at hun bestemte seg for å starte Pass it on.

Ble inspirert

– Vi visste at de hadde hatt stor suksess med dette i Mo i Rana og i Harstad, og ønsket å lage vår egen organisasjon her på Sortland. Vi synes det er et fint tiltak og ønsker å vise at det finnes folk som ønsker å hjelpe de som trenger det, forteller Stine Hansen.

Sammen med Lise Reinsnes, Tonje Stranda Bornøy og Hildegunn Jensen, sitter hun i styret for Pass it on Sortland. De fire kvinnene forteller at de er godt i gang med å stable den blodferske organisasjonen på beina.

– Vi er i ferd med å skaffe oss organisasjonsnummer i Brønnøysundregisteret, slik at vi kan ta imot donasjoner, forteller Hansen.

Behovet finnes

Når vi spør om det er stort nok behov for et slikt tiltak i Sortland, er initiativtakerne ikke tvil om at behovet er reelt.

– Vi vet at det finnes familier som har utfordringer. Målgruppa er først og fremst personer har en vanskelig livssituasjon. Men det kan også være personer eller familier som trenger en oppmuntring etter en vanskelig periode, sier Reinsnes.

– Det er nok tabu for mange å innrømme at de har dårlig råd i jula, selv om tilfellene finnes. I fjor var det for eksempel 40 familier som benyttet seg av tilbudet i Harstad, og  da kom det også forespørsler fra Sortland, opplyser Stranda Bornøy.

Klær, leker og mat

I første omgang er det klær, leker og mat de ønsker å få inn. Men det vil også være muligheter for å gi kulturelle opplevelser i form av konsert- og kinobilletter, som kan brukes i jula

For dem som ønsker å bidra, er det flere måter å gjøre det på.

– 1. desember kommer vi til å sette ut handlevogner rundt om på ulike butikker i Sortland vi har gjort avtaler med. På den måten kan folk legge varer i vognene som de har handlet hos den konkrete bedriften. Disse vognene vil bli tømt fortløpende, forteller Reinsnes.

– I tillegg blir det muligheter til å sette inn penger på konto, slik at vi kan kjøpe inn varer for pengene, forteller Hansen.

Trenger lagerrom

Etter hvert som de forhåpentligvis får inn varer og gjenstander i ulike former, vil behovet melde seg for et sted å oppbevare dem på.

– Vi ønsker å kunne ta i bruk et lager. Vi vil ikke ha økonomi til å leie et, så det må doneres. Ideelt sett bør det være på Sortland, og minst 50 kvadratmeter stort, sier Hansen.

Vil hjelpe alle

Selv om tilbudet først og fremst gjelder for personer som bor på Sortland, betyr ikke det at folk andre steder i Vesterålen blir ekskludert fra å motta hjelp.

– Basen vår er på Sortland av praktiske hensyn. Skulle det for eksempel vise seg det er en familie på Andøya som trenger hjelp, vil vi selvfølgelig gjøre det vi kan for å hjelpe dem, slår Tonje Stranda Bornøy fast.

Mer informasjon om Pass it on Sortland, finner du på organisasjonens Facebookgruppe.