De to fotoentusiastene har brukt mange sene, kalde kvelder på å vente på fru Aurora, en dame som gjerne flørter lenge før hun byr på seg selv. Men når det først skjer, varmer det godt både ute i felten og etterpå når resultatet gjennomgås inne på PC-skjermen.

De to har sammenfattet denne rekken av gode råd til deg som vil prøve nordlysfoto:

Varme klær eret must. Det er like irriterende hver gang man må pakke sammen utstyret fordi manbegynner å fryse og blir sittende å se på nordlyset i bilspeilet på vei hjem.

Velg et sted med lite lysforurensning. Månen er ikke noe problemså lenge du har den i ryggen. Den gir deg muligheten for et opplyst landskap.

Kameraet må ha mulighet for manuelle innstillinger og helst en lyssterkvidvinkellinse(10-20mm).

Innstillingene skal være på manuelt. Still fokus til uendelig, og blender til det minste tallet. f4,5og nedover. Sett lukkertidfra 6 til 25 sekunder. En kort lukkertid vil gi et mer taggete nordlys, mens langlukkertid vil gi et sterkere nordlys med mer avrundede, slørete buer. Her må man bareprøve seg fram og velge det en syns blir pent.

ISO-verdien (lysfølsomheten) kan være mellom 500 og opp til 2000 eller 4000, altetterhvilket kamera du har. Høyere ISO-verdi gir mer støy og korning.

Vildu ta det enda litt lengre kan du stille på hvitbalansen. Det er greit å begynne på4000 kelvin for så å stille nedover til man får de fargene man ønsker.

Stativ er et must. Den minste bevegelse på kameraet gjør at du fårbevegelsesuskarphet i bildet, og det vil vi ikke ha. Bruk gjerne snorutløser eller tidsutløser for å unngå at du lager bevegelse i kameraet i det utløseren trykkes ned.

Filtypen er viktig. Ta bilder i RAW-format. Dette er kortfortalt et digitalt negativ, hvor du sitter igjen med mye mer informasjon iform av farger og redigeringsmuligheter  enn om du har tatt et bilde ivanlig jpeg-format.