– Bilen bør få stå også dagen derpå, sier leder i Motorførernes Avholdsforbund, Ann-Cathrin Becken.

8645 sjåfører er anmeldt for å kjøre i ruspåvirket tilstand de 11 første månedene i år. Det ligger an til en lite trivelig årsstatistikk. På to år har tallet økt med over fem prosent.

Hyggelig juletradisjon

Mange er forsiktige resten av året, men utsetter seg og medtrafikantene for fare nå før jul. De drikker for mye på julebordet og setter seg bak rattet mens de fremdeles er påvirket.

– Det er en hyggelig tradisjon å samles med gode kolleger til festlig lag med god mat og godt drikke i førjulstida, konstaterer Becken.

– Julebordet gir oss et etterlengtet avbrekk fra en travel hverdag. Vi får være sammen med kollegene våre utenfor arbeidsplassens rammer, der vi dyrker det gode humøret og de gode historiene mens vi nyter god og tradisjonell mat, sier hun.

Les også: Dette drikker vesterålingene

Kjører dagen derpå

Men det hyggelige laget kan fort utvikle seg i feil retning. Noen sier og gjør ting på julebordet som de angrer på neste dag. Andre fortsetter å oppføre seg dumt også dagen derpå.

– I Norge er det heldigvis ingen aksept for å kjøre i fylla. Bilen bør også få stå dagen derpå.  Alkoholen sitter lenger i kroppen enn vi tror, og promille gjør oss til farlige sjåfører, sier Becken.

Les også: Unge drikker mindre alkohol enn tidligere

– Felles ansvar

Over 1000 mennesker skades i trafikken i november og desember. Men antall trafikkdrepte faller. Likevel omkommer godt over 100 mennesker i trafikken hvert eneste år. Svært mange av dødsulykkene skyldes rus.

– Hver og en av oss har ansvar for at juletrafikken skal være trygg. Det er viktig at vi alle skal føle oss trygge på at sjåførene vi møter ute i trafikken, er rusfrie. Ingen skal dø av fyllekjøring. Det er vårt felles ansvar, sier MA-leder Ann-Cathrin Becken.