– Folk har det travelt og tenker seg ikke om, mener Hristo Trendafilov om folk som kjører forbi i nabolaget.

Bulgareren har bodd i Idrettsveien på Stokmarknes i over ti år, men er fortsatt overrasket over kjørekulturen på strekningene med lav fart.

– 30 kilometer i timen er jo sakte, så man kjører ofte fortere, sier han.

Med en gutt på seks år, er han bekymret at det en dag skal gå galt når bilene slenges i veikryss og fartsgrensen overskrides.

Alle typer folk

For ett år siden, var nesten uhellet ute.

– Det var en ungdom som satte bilen fast i hekken vår. Der ungene bruker å leke. Han sto kanskje 40 centimeter over bakken, og måtte dras ut, forklarer Trandafilov, som er redd for at det en gang kan gå så mye verre.

Med trafikkert vei til idrettsstadion og Nordlandssykehuset oppleves det at folk har det travelt.

– Det er alle slags typer folk jeg ser. Jeg må gjennom avisen gjøre folk oppmerksomme på at ansiktene virkelig vises fram når de kjører. Han påstår å ha sett både leger, journalister, arbeidere, ungdom og foreldre tråkke litt for hardt på gassen i området.

Les også: Brøt fartsgrensen fordi han ville skape luke til bilen bak

Kontrollerer

Til tider opplever også politiet i Hadsel det samme. Fra tid til annen får de henvendelser om folk som reagerer på trafikken.

– Vi har UP og ellers politi som godt kan finne på å stå i en 30-sone, sier fungerende lensmann i Hadsel, Bjørn Følstad Larsen. Han forstår likevel at det er lett å kjøre for fort i en så lav fartsgrense, men at det er av en viktig grunn at fartsgrensen er så lav.

– Sjåfører må vise respekt for skiltene, sier Følstad Larsen, som varsler om at de kan plutselig dukke opp til kontroll. Ikke bare på hovedveiene, men også i de lave sonene i nabolagene.

Ifølge statistisk sentralbyrå var det fem veitrafikkulykker i fjor, der personer ble drept eller skadd i Hadsel.

Les også: Filmet egen råkjøring - mistet lappen

Vil ha flere humper

Trandafilov sier han flere ganger har sendt søknad til kommunen med ønske om fartsdempere både til Idrettsveien og Parkveien. Han har samlet underskrifter fra sine naboer, og fikk dermed en midlertidig fartsdump. Med dette blir det satt opp en gummifartsdump i Idrettsveien fra vår til høst. Men på vinteren, da det er glattest veibane, fjernes den.

Har fartsdumpene vært til hjelp?

– Det har de absolutt. Men man må ha et par for å få effekten. Så vi hadde håpet på to stykker. Også er det jo ingen i gata nedenfor, sier Trandafilov.

Les også: Kjørte 68 km/t over tillatt fartsgrense

Gir seg ikke

I månedene fremover, har han planer om å sendte ut brev til skigruppa og barnehager, for at foreldrene skal bli mer oppmerksom.

– Men blir jeg forbannet og ser at noen kjører alt for fort, stopper jeg de, ler Trandafilov.