– Jeg kjøpte delene her i Blåbyhallen og dro hjem for å bygge. Det tok omtrent fem timer, forteller Magnus Hanssen fra Sortland.

Sammen med et titalls andre deltok 15-åringen på årets RCpro Artic Efest i Blåbyhallen i Sortland. Stevnet, som ble arrangert for åttende gang, har blitt en yndet  møteplass for det nordnorske modellflymiljøet.  Hanssen, som har holdt på med modellfly i  noen år, fikk ideen om å bygge sitt første fly lørdag formiddag.

– Jeg fikk lyst til å sette sammen et innendørsfly for å se om jeg klarte det, sier han.

Og selv om såkallte innendørsfly er laget av isopor, krever det en viss finnesse for å sette sammen delene til en fungerende helhet.

– Det er mye detalj- og konsentrasjonsarbeid. Jeg brukte mye superlim for å si det sånn, og fikk faktisk såpass mye lim på gulvet at jeg rev av meg sokkene da jeg tråkket oppi, smiler han, og innrømmer at han fikk litt hjelp for å fullføre flyet.

Tålmodighet

Og så til det store spørsmålet, fungerte flyet da han skulle teste det ut i hallen?

– Flyet funka, men det var noen problemer med halen som gjorde at det slet med å gå opp og ned. Jeg har også brukt litt tid på å fikse motoren, så litt styr har det vært, sier unggutten, før han kommer med følgende konklusjon.

– Du er i alle fall nødt til å være tålmodig for å holde på med dette. Men det fryktelig morsomt, slår Magnus Hanssen fast.

Lidenskap

Hansen var ikke den eneste modellflyentusiasten som var i ilden i Blåbyhallen. Det var også Alex Heindel. Han bor på Rognan, men kommer opprinnelig fra Tyskland.

– Jeg har holdt på med modellfly i 45 år. Det er virkelig moro, sier tyskeren.

Da han blir spurt om å forklare hva lidenskapen bunner i, synes han det er vanskelig å fatte seg i korthet.

– Det er hele pakka. Det er ikke bare å smelle ut et fly og begynne flyvinga. Man må jobbe mye og lager modellen ut fra konstruksjonen. Det arbeidet inkluderer både aeorodynamikk,finmekanikk, sveising, liming, fysikk, kjemi, ja, "you name it", sier Heindel.

Rekruttering

Leder for Vesterålen RC-klubb, Emil Nilsen forteller at hovedintensjonen for deltakerne på arrangementet er å møte likesinna.

– Her er det snakk om å treffe andre i modellflymiljøet, samtidig som man kan fly og leke seg, forteller han.

Et annet foremål er å engasjere barn og unge, og kanskje også skaffe noen nye rekrutter.

– Vi håper at vi klarer å fange opp noen av ungdommene som ikke driver med fotball, sier lederen.

Nilsen understreker at det er en vesenntlig forskjell på innendørsflyene som ble brukt under stevnet og standardmodellene som benyttes utendørs.

– Dette er små lette isopormodeller som veier inntil et kilo. Slike modeller er en veldig fin måte å starte på dersom man vil begyne med modellfly. Alt man trenger er noen tusenlapper og litt lim, slår han fast.