Gruppa består av en representant fra kommuneledelsen, lokal ledelse i Vardia, HFF og Rune Tjønsø som representant for de ansatte. Han sier det er stor positivitet i gruppa.

– Vi ser fremover og ønsker ikke å grave oss ned i det som er negativt i situasjonen. Det er ikke noe vits å gråte over spilt melk, sier Tjønsø.

Han sier også at arbeidsgruppa er godt i gang med å se på nye muligheter. Likevel er det for tidlig å si noe om hva slags interessenter som har meldt seg.

– Det er kommet konkrete henvendelser både til oss, Sortland kommune og Vardia. Vi kan ikke gå ut med hvem og hva denne interessen er, men vi kan si vi jobber for å få noe på plass.

Arbeidsgruppa møtes et par ganger i uka, men har ikke noe tidsplan for når det har som målsetning å være i mål.

– Foreløpig har vi ingen tidsplan. Det går mer på å få noe på plass så raskt som mulig. Etter hvert nå kommer vi imidlertid til å få på plass en tidsplan, men nå er det mer snakk om å sortere henvendelser og komme i dialog om hvilke muligheter som er.

Les også: Vardia legger ned på Sortland fra 1. oktober

Prospekt

Noe arbeidsgruppa har jobbet konkret med er et prospekt som fokuserer på kompetansen som er blant de ansatte.

– Det er de ansatte vi selger her og ikke Vardia. I tillegg til de ansate er det lokalene og infrastrukturen, sier Tjønsø og fortsetter.

– Det blir litt som en CV. Hva har de ansatte gjort i Vardia og hvilken kompetanse sitter de på. Det er mye skjult kompetanse i en så sammensatt gruppe. Noen er ingeniører og noen har høgskole og universitetsbakgrunn mens andre har helsefaglig bakgrunn. Så det er et variert og mangfoldig bilde som møter en som får dette prospektet av de ansatte.

Les også: Føler seg sviktet av selskapet

Alle skal få

Totalt sett er om lag 80 ansatte og tidligere ansatte med i prospektet. I februar mars ble staben redusert til om lag 50, men Tjønsø sier at alle som har vært ansatt kan skal få bli med på prospektet.

– Vi slipper ikke nødvendigvis de som har sluttet. Det er en god del av de om lag 30. som hadde sin siste arbeidsdag 31. mai som ikke har fått ny jobb. De og alle andre som har vært ansatt tar vi med oss videre, sier Tjønsø.

De resterende 50 som er igjen i Vardia Sortland har ansettelsesforhold ut september.

Les også: De ansatte svært kritisk til ledelsen

Flere tiltak

Arbeidsgruppa har jobbet med flere tiltak siden nyheten opp nedleggelsen sprakk. Det har vært arrangert informasjonsmøte fra karrieresenteret, Fabrikken Næringshage og NAV.

I tillegg så er det gjort et fremstøt mot Vardia. Børge Leknes i Vardia Norge sa i mai at det var et alternativ å bruke tidligere ansatte i Vardia Sortland i et agentur for Vardia. Dette jobber arbeidsgruppa med paralellt.

– Stort omfang

Tjønsø mener at alt for få forstår omfanget av det som er skjedd i Vardia.

– Det at 70 mennesker i Sortland mister jobben, er ganske dramatisk og får store konsekvenser for Sortland. Om vi ser på det i forhold til folketall mot Oslo, så ville det da vært snakk om 4-5000 ansatte. Det viser hvor dramatisk dette er.

Han mener engasjementet fra nasjonale politikere burde være deretter.

– Vi ser et voldsomt engasjement nasjonalt for de 1000 på Rygge som mister jobben. Det er forståelig, men samtidig er det at 70 mister jobben i en liten kommune som Sortland like dramatisk, sier han.

Les også: Flere vil få tilbud om stilling andre plasser