Kommunevalget er bare en halvannen uke unna. Mens Sortlands såkalte voksenpolitikere er i full gang med å påvirke velgerne etter beste evne i valgkampinnspurten, ønsker også byens ungdomspolitikere å komme til orde.

Sortlandsavisa samlet ett solid knippe for å høre hvilke saker de mener er viktige for ungdommen i Sortland, og om hvorfor det er viktig å bruke stemmeretten.

Panelet består av av Venstres Ingvild Oline Krey (23), SVs Peer Nic Gundersen (25),  APs Eilif Hallingstad Finnseth (18), SPs Monika Nyland (24) og MDGs Anna Gullvik (21).

Alle partiene var invitert, men ikke alle hadde anledning til å stille.

Ingvild Oline Krey, V:

– Vi er blant annet opptatt av skole og psykisk helse, og at det er lavterskeltilbud for de som sliter psykisk og/eller med rus.

– Vi ønsker at ungdommen skal flytte tilbake til Sortland, og da er det viktig at byen har arbeidsplasser å tilby. Vil ha et grønt Sortland, som det er godt å leve i for alle. Burde noen virkelig bry seg om det vi gjør er det de unge, for det er deres fremtid det er snakk om.

Peer Gundersen, SV:

– Det viktigste mener vi er helse, skole, miljø og kultur. Å prioritere psykiatrien er viktig. Alle har en mental helse, også de unge. Dersom krisen inntreffer, kan veien til bunnen være veldig kort. Når det gjelder skolen er vi veldig skeptisk til privatisering innenfor skolen. Barn skal lære å leke i lag, uavhengig av økonomien til foreldrene.

– Vi mener også det er viktig med flere praktiske fag i skolen, for det er ikke alle som kan bli akademikere. Og det er svært viktig å oppfordre ungdom til å drive på med dette.

Eilif H. Finnseth, AP:

– Det offentlige transporttilbudet, og særlig når det gjelder buss, må bli mye bedre i Sortland og i Vesterålen. Slik det er i dag er det vanskelig å komme seg til og fra med buss.

– Økt kulturstøtte til ungdom og eldre er viktig. Det må også legges bedre til rette for at ungdommer kan fullføre den videregående skolen.

Monika Nyland, Sp:

– Det er viktig at vi har levende bygder. Men også at vi har landbruk som kan brødfø våre egne med flere produkt.

– Og så er det viktig at vi har et landbruk som har god dyrevelferd.

Anna Gullvik, MDG:

– Transport og sykkelmulighetene i Sortland må bli bedre. Vi vil ha flere gang- og sykkelveger.  Vi ønsker også frokost på skolen, siden mange ikke spiser frokost om morgenen.

– Vi vil også ha entreprenørskap i skolen, fordi det er viktig for å skape nye arbeidsplasser og etter hvert få flere i jobb.

– Har tro på gågate

De engasjerte ungdommene har flere synspunkter på hva Sortland må gjøre for å bli mer attraktivt i fremtiden, både for unge og eldre. Sortland sentrum har, billedlig talt, vært i skuddlinjen de siste ukene. Ikke alle er like positive til byens visuelle profil.

– Torget i Sortland ser ut som en gammel parkeringsplass. Det må bli mer estetisk pent, innbydende og enklere å bruke. Jeg tror at en gågate i sentrum kan hjelpe. Sortland trenger et sted der folk kan gå ut og møte hverandre, sier Venstres Ingvild Krey.

Vil ha ny arena

SVs Peer Nic. Gundersen mener at Sortland trenger et samlingssted som ligger utenfor sentrum.

– Sortland trenger en arena der handel ikke er i fokus, og man ikke trenger å kjøpe noe, sier han.

– Det må bli enklere å få seg en jobb på Sortland. Man må ha noe å gjøre. Sortland er en kjedelig by å være i ungdom i. Riktignok har det skjedd ting den siste tiden, som for eksempel Fæsterålen, med private initiativtakere. Politikerne i kommunen må blir flinkere til å dra i gang ting, og så må det i større grad legges til rette for at det blir enklere å gjennomføre kulturelle og sosiale arrangementer, sier Krey.

Liv i utkant

Monika Nyland (SP) på sin side, slår et slag for livet på bygda og presiserer at det også må holdes i hevd.

– Å opprettholde landbruksskolen på Kleiva er avgjørende. Det er viktig at vi har skoler på bygda, slik at ikke nødvendigvis alt trenger å foregå inne i bykjernen. Et aktivt miljø utenfor sentrum er viktig, for på den måten får vi levende bygder, sier hun.

Færre stemmer

De siste valgene har vist at stadig færre yngre velger å bruke stemmeretten. Sortlandsavisas ungdomspanel mener denne utviklingen er bekymringsfull. Ingvild Oline Krey peker på to årsaker til at stemmeretten bør brukes

– Ett enkelt og klisjeaktig svar, er at politikk tross alt handler om ungdommens fremtid.

En annen grunn er at fordi politikk er innfløkt og vanskelig, er det desto mer avgjørende at ungdom stemmer, slik at de kan være med å påvirke politikerne til å bli mer folkelige og tilgjengelige i måten de presenterer politikken sin på, slår hun fast.

Angår alle

Eilif Finnseth mener det er viktig å tenke overordnet og forstå at politikk er noe som angår alle mennesker, nesten hele tiden.

– Alt som driver samfunnet fremover, skole, buss, veien du går på, sykehjemmet besteforeldrene dine bor på, er styrt av personer som er valgt av folket. Derfor er det viktig at man selv bidrar, sier han.

Fremtiden

Anna Gullvik presiserer at stemmeretten bidrar til at man har innflytelse på fremtiden.

– Det er viktig at man stemmer, og at man gjør seg opp en egen mening, i stedet for å stemme det som for eksempel foreldrene gjør, poengterer hun.

Monika Nyland fremhever også viktigheten av å stemme, og understreker at det i alle fall ikke er noen vits å klage dersom man ikke anvender stemmeretten.

– Det er lurt å sette seg inn i hva de ulike partiene mener. Samtidig er det viktig å tenke over hvilke samfunn man vil ha. Hva ønsker jeg av samfunnet. Dersom det ikke er slik du ønsker, bør du ta del i det, og ikke sitte på rumpa, slår hun fast.

– Det er bedre å stemme enn å ikke gjøre noe i det hele tatt. Det er tross alt politikerne som skaper fremtida di, skyter Eilif Hallingstad Finnseth inn.