En gjennomsnittlig norsk enebolig hadde i fjor en prisøkning på 4,4 prosent. Vi har sett nærmere på tallene som viser prisutviklingen i alle norske kommuner det siste året.

For Sortland sin del kan vi således slå fast at utviklingen har vært omtrent som landsgjennomsnittet.

Antall salg

Boligprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå bygger på salg i det åpne markedet, og som er annonsert på finn.no. For å være med i statistikkvarmen til Statistisk sentralbyrå, så må det være minst ti omsetninger i kommunen, ellers blir grunnlaget for tynt til å måle utviklingen. En skal være varsom med å slå fast så veldig mye om prisutviklingen i de minste kommunene, da det kan være store forskjeller i standard og størrelse på de omsatte eneboligene fra det ene året til det andre.

I Sortland kommune bygger statistikken på totalt 88 omsetninger av eneboliger i 2015. I Andøy er det kun snakk om tolv salg.

Utvikling siste år

Gjennomsnittsprisen for disse eneboligene i Sortland var på 17.076 kroner per kvadratmeter (P-rom). Dette er 739 kroner mer enn snittet for boligene som ble solgt her i 2014.

Dermed har vi en vekst på 4,5 prosent i Sortland, hakket over landsgjennomsnittet på 4,4 prosent. Vi ser samtidig at gjennomsnittsprisen blant eneboligene i Nordland har gått opp med 5,9 prosent. Så her trekker Sortland en del ned igjen.

Om vi ser på landsdelene, så finner vi noen tydelige trender som er verdt å merke seg. Rogaland har som kjent fått merke oljekrisen ganske godt med økt arbeidsledighet, og nå ser vi at de har den klart svakeste utviklingen på eneboligpriser også – faktisk med en nedgang på 4,6 prosent. Beste utvikling har Sør-Trøndelag med 8,8 prosent, mens Akershus og Vestfold kan skilte med 7,3 prosent økning.

Andøy nest best

Av de kommunene som har minst ti omsetninger er det Samnanger i Hordaland som har Norges beste vekst med 45 prosent økning. Andøy her i Vesterålen er faktisk nummer to med en vekst på formidable 37 prosent. Men snittprisen er kun på 9.606 kroner her, og det har vært få salg. Det er opp over 28 prosent.

På denne «klatretoppen» finner vi 271 kommuner med nok omsetninger, og Sortland er omtrent midt i haugen på 147. plass blant disse. Nest beste utvikling i Nordland, etter Andøy, hadde Øksnes kommune med sin økning på drøyt 28 prosent det siste året. Her ble det solgt «én kvadratmeter» for 11.786 kroner.

Brønnøy kommune nevnes også, med en økning på 23,6 prosent. Svakeste utvikling i Nordland i fjor, blant dem med nok salg, hadde Leirfjord kommune - som måtte tåle en nedgang på over 13 prosent.

Gjennomsnittspris

En norsk gjennomsnittsbolig på 150 m2 kostet i fjor 3,31 millioner kroner. Gjennomsnittet i Nordland for samme størrelse landet i fjor på 2,64 millioner kroner. Her lokalt i Sortland lander en slik bolig på 2,56 millioner kroner.

Det er eneboligene i Oslo kommune som er de klart dyreste i Norge. I gjennomsnitt koster en 150 m2 stor enebolig i hovedstaden ikke mindre enn syv stive millioner kroner. Høyeste snittsum i Nordland har Bodø kommune, med 4,09 millioner kroner for en 150 m2 stor enebolig.

Nest høyest er Brønnøy kommune med 3,07 millioner kroner for samme type hus. De aller billigste eneboligene i Nordland finner du i Lødingen kommune (i hvert fall i 2015). Der kunne man kjøpe en tilsvarende bolig for én million kroner.

Norges «billigste» kommune var Rendalen i Hedmark, som hadde ti omsetninger med en snittpris på 800.000 kroner for 150 m2.

Status quo

Megler hos DNB-Eiendom, Per Elvenes, tror markedet i Sortland vil ha en vekst også i 2016.

– Vi tror at markedet i Sortland vil fortsette å vokse i år. Det er det beste markedet vi har i Vesterålen, sier han.

Men det er noe usikkerhet rundt hvordan oljekrisen vil slå inn her oppe.

– Det er jo det store usikkerhetsmomentet. Vi har snakket med meglere ellers i landet, som opplever krisen på kroppen. Der har de massiv nedgang som følge av oppsigelser i oljebransjen. Vi kan oppleve noe lignende her og, for det er flere som bor i Vesterålen som jobber enten direkte eller indirekte i olje- og gassnæringa, sier Elvenes og legger til.

– Jeg tror vi i 2016 styrer unna krisen, men det er mer synsing enn noe annet. Det er foreløpig litt tidlig å si noe som helst. Først etter påske, som tradisjonelt sett er den perioden flest hus legges ut for salg og vi har størst bevegelse i boligmarkedet, vil vi kunne se om krisen har en innvirkning her hos oss.

Forsiktig med statistikk

Han har registrert at det har vært fokus på oppgang i markedet på landsbasis. Han er imidlertid forsiktig med å lene seg for mye på statistikk.

– Oppgang statistisk sett kommer veldig an på om det for eksempel er nye boliger eller eldre boliger som selges. Kvadratmeterprien er der veldig forskjellig og vil påvirke statistikken. Så en skal aldri se blindt på statistikk. Men oppsummert så hadde vi et godt 2015 og har god tro på at 2016 for Sortlands del blir likedan eller bedre. Vi har stor etterspørsel etter boliger og boliger går forholdsvis raskt unna.