Du har kanskje hørt det mange ganger før, at politiet oppfordrer bilister til å se opp for elg på mørklagte vinterveier.

Les også: Elpåkjørsel på E10

Kommer fort

Likevel er fire elgpåkjørsler i politidistriktet lørdag, i tillegg til flere de foregående dagene, en indikasjon på at man børe være påpasselig.

– Nå har det ikke vært noen påkjørsler i Vesterålen i dag, men det har hendt før og kan skje igjen. Elgen kommer fort og det er ikke alltid så enkelt å gjøre noe med,  sier operasjonsleder Svein Tore Engen ved Nordland Politidistrikt til VOL.

– Kjør lenger på fjernlys

Engen har en teori om hvordan noen av påkjørslene oppstår, og hva man bør gjøre for å unngå en eventuell kollisjon.

– Jeg tror det kan være en fordel at folk kjører litt lenger med fjernlys før de blender ned. Ved nedblending mister man lett oversikten og ser bare 25 meter frem, noe som er veldig kort avstand i fart. Samtidig er det ikke noe fasitsvar. Det viktigste er at man viser aktsomhet og er forberedt på at det plutselig kan dukke opp en stor svart klump foran bilen, understreker operasjonslederen.

– Respekter varselskilt

At det er flere elgkollisjoner om vinteren, er ikke noe nytt.

– Antall kollisjoner med vilt går markant opp i disse månedene og holder seg høyt gjennom vinteren, uttalte informasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige i en pressemelding i fjor høst.

Eklo oppfordret da bilister til å være ekstra oppmerksomme når de kjører på vintermørke veier.

–  Respekter varselskilt og vær spesielt oppmerksom ved fullmåne ettersom dyra er mer aktive da, uttalte Eklo.

Skjer i høy fart

En undersøkelse Statens vegvesen gjorde i perioden 2005–2011, viste at nesten 90 prosent av alvorlige personskade og dødsfall etter viltpåkjørsel, skjedd på veger med fartsgrense 80 kilometer i timen eller høyere.

Det er ikke bare kveldsmørket som bidrar til det økende antall viltpåkjørsler de tre siste månedene av året. Også jakt, sesongtrekk og ikke minst snømengde gjør at dyrene er mer i bevegelse.

Les også: Kjørte på elg som han trodde var et reinsdyr