I forrige uke anslo rådmann Ola Morten Teigen sjansene for å unngå den beryktede lista til å være 70-75 prosent. Det er i denne sammenhengen for gode sjanser å regne.

Samtidig kom økonomisjef Tommy Løveng Hansen med nyheter egnet til å både skremme og sjokkere.

- Vi har et kuttbehov i 2017 på rundt 36 millioner kroner, sa han.

Høyres forslag

Høyres Lina Vibe er lite begeistret for den siste ukas nyheter fra økonomiseksjonen i kommunen. Hadsel Høyre kan med god grunn komme med et «hva var det vi sa» på torsdagens kommunestyremøte. Før jul i fjor leverte partiet et budsjettforslag som blant annet innebar å samle de fire øverste klassetrinnene på Stokmarknes og Sandnes. Partiet  foreslo blant annet også å slå sammen legekontor og kutte i kulturetatens budsjett.

- Vi kommune vært i en helt annen økonomisk situasjon. Politikerne har hele tiden skjøvet foran seg de vanskelige avgjørelsene, sier hun til VOL.

Vibe kritiserer blant annet også sine politikerkolleger for det hun mener er en dårlig jobb gjort når det kommer til diskusjoner rundt kommunesammenslåing.

- Det blir stadig mer krevende å drive en kommune. Kravene til tjenestetilbud blir høyere, og det stilles høyere og høyere krav til kompetansen i kommunene. Jeg mener det ikke er et spørsmål om, men når vi får sammenslåinger her i regionen. Og det er viktig for å rekruttere kompetanse og bosetting lokalt.

Må slå sammen

- På hvilken måte da?- Fordi vi er i en konkurransesituasjon når det gjelder arbeidsplasser. Regionen trenger unge i etableringsfasen, og de søker seg til utfordrende jobber. Disse jobbene etableres enklest i større enheter, mener Vibe.

Hun peker på at Høyre i Hadsel flere ganger har etterlyst en næringssjef som brenner for langsiktig og strategisk utvikling, fristilt fra det politiske miljøet.

- Det er uhyre synd at vi ikke har, sier Vibe, som mener kommunen lider direkte tap som følge av mangelen.