Syltede rødbeter er et helt ok produkt altså. Funker fint på leverposteien og til pytt i panne. Problemet med de kjøpte rødbetene er at de smaker litt lite og er kokt for lenge. Det er ikke noe «tygg» igjen. Det er bare en slapp, riflet skive. Sylter du dem selv, har du noe som passer til langt flere retter og er enda bedre. Du kan for eksempel tilsette mer smak. Urter som laurbærblad og timian gir enda bedre og spennende smak. Eplecider-eddik til å sylte rødbetene i, gir en friskere smak. Om du sylter rødbeter selv og har over på sterile glass, er holdbarheten nesten ubegrenset.

Rødbeter funker mye mer enn til sylting. Det er en anvendelig grønnsak med en mild, jordaktig smak, med mye sødme. Rødbeten er en takknemlig grønnsak å oppbevare. Den har lang holdbarhet og man får kjøpt norske rødbeter året rundt. Oppbevar den i kjøleskapet. Jeg garanterer at du bruker den opp før den blir dårlig. Når du skal kjøpe rødbeter, plukker du de som er hardest. De er ferskest.

De siste årene har det kommet nye sorter i handelen: gulbeter (ja, den er gul), hvitbeter (hvit) og chioggiabeter (den ser ut som polka-gris innvendig). Disse smaker nesten som rødbeter, men den gule er hakket mer søtlig. Gulbeter syns jeg er gode å koke hele med skallet på. Det tar en times tid, litt avhengig av størrelsen. Avkjøl hurtig i kald vann og dra av skallet. Den får en intens gul farge, nesten oransje. Kutt gulbetene opp i fine biter og varm opp i litt smør, salt og sitronsaft. Dødsgodt i salater, gjerne i kombinasjon med andre beter. Chioggiabeter eller polkabeter syns jeg er best å høvle i tynne skiver og marinere med litt god olivenolje, salt og sitronsaft. Om du sylter, koker eller baker chioggiabeter vil de miste det fine mønsteret sitt. De hvite betene kan nesten se ut som neper, men smaker som de røde - bare litt mildere.

Et triks med beter, uansett farge, om man skal bake eller koke dem, er å beholde skallet og stilken. Skallet beskytter grønnsakskjøttet og er med på å bevare alle de gode smakene. Dette gjelder spesielt når du skal bake de i ovn. Bakte beter blir bare bedre og bedre jo lengre du baker de. Skal du på skitur i vinter og planlegger å lage bål, pakk rødbeter inn i aluminiumsfolie og legg de i glørne. Det er ferdig etter 30-40 minutter. Dette funker også bra på grillen.

Så hva passer beter til? Veldig mye. Det er for eksempel godt til vilt. I en kraftig fiskerett funker den fint. Rødbete er klassisk garnityr til oksetartar. Rugbrød med leverpostei og rødbete er en uslåelig kombinasjon. Til geitost rocker rødbeter skikkelig! Prøv derfor denne oppskriften:

Bakte rødbeter med solsikkekjerner, stangselleri, rugbrødsmuler, solsikkekjerner, geitost og skinke.

Oppskriften er til 2 personer

Dette trenger du:

4 medium-store rødbeter

200 g geitost. Her funker det meste. Får du ikke tak i noe annet enn Snøfrisk funker det fint så lenge du kjøper den som er naturell.

8 skiver  god skinke eller fenalår

Sherry-eddik

1 stang stangselleri

Stangselleri-blader

Et par skiver rugbrød eller annen type brød.

1ss smør

Solsikkekjerner, nok til å dekke bunnen av stekepannen din

God olivenolje

Salt

Pepper

Engangshansker (veldig lurt å bruke hansker når du jobber med rødbeter, prøv en gang uten, og du skjønner hvorfor)

Slik gjør du:

1. Begynn med betene. De tar fort et par timer. De skal nemlig bakes. Det er litt vanskelig å si hvor lang tid de trenger i ovnen fordi det kommer ann på størrelsen. Bare legg de hele i ovnen på 120 grader. Ikke kutt i betene. Om du har kjøpt de i bunt kutter du bare av stilkene rett over betene. Skallet er med på å beskytte rødbetkjøttet mot varmen. Skallet gjør at fuktigheten inne i rødbeten ikke fordamper. Resultatet blir en søtlig og intens rødbet smak. Når rødbeten har vært i ovnen i en times tid kan du stikke i rødbetene med en tynn kniv. Om de er helt møre er de ferdige, men det gjør ingenting om de står enda litt lengre.  De blir bare bedre. Når du sier deg fornøyd med bakingen kutter du av toppen (der hvor stilken har vært), la de avkjøles litt en halvtimes tid. Dra så av skallet med en kniv og kutt rødbetene opp i gode munnfuller. Bland med god olivenolje, sherry eddik, salt og pepper. Rødbetene er best når de er lune, men funker fint kalde også.

2. Solsikkekjernene har du i stekepanna sammen med en teskje salt, 3 spiseskjeer god olivenolje og vann slik at det også dekker bunnen på stekepannen. Sett dette på kokeplata på medium temperatur. Det som skjer nå er et vannet løser opp saltet og salter solsikkekjernene jevnt. Når vannet har fordampet vil solsikkekjernene bli ristet i olivenolje og utvikle mer smak. De blir nesten litt nøtteaktig. Det er viktig å røre rundt når vannet har fordampet slik at solsikkekjernen blir jevnt ristet. Når de har fått en fin og gylden farge tømmer du de over på litt tørkerullpapir slik at du får bort overflødig olivenolje. Dette er en teknikk som funker fint til pinjekjerner og alle typer nøtter.

3. Rugbrødet river du opp i små biter før du vender de i olivenolje og litt salt. Toast i ovn på 160 grader til de er helt tørre. Knus de lett med et kjevle.

4. Stangsellerien  må skrelles. Skallet på stangselleri kan nemlig være litt bittert. Skjær sellerien i skiver på ca ½ cm. Kok i 1 minutt i saltet vann før du avkjøler de i kaldt vann. Vend i olivenolje før servering. Stangselleribladene vasker du bare i litt kaldt vann