- Etter å ha jobbet som regional instruktør i mer enn 7 år, har jeg observert et stort behov for et teater på Sortland som kan engasjere ungdom; slik som man har i flere andre kommuner i Vesterålen, sier Søren Frank i en pressemelding.

Bredt tilbud

Teaterklubb 81 på Dverberg har hvert år omkring 100 barn og unge som vil spille juleforestilling. Det har også blitt spilt store forestillinger av ungdom i Alsvåg, og Reginedagene i Bø har sitt Fykomfei Teaterverksted hvert år.

- Interessen er stor i hele regionen, og heldigvis er det gode folk med gode initiativer mange steder. Men jeg bor på Sortland, og går rundt og er litt misunnelig på all denne aktiviteten, fortsetter instruktøren, og forteller at dette er en av grunnene til nyskapingen.

Teater Blå ønsker at de forskjellige ungdomsteatrene skal samarbeide og la seg inspirere av hverandre. Det er allerede etablert kontakt med Teaterklubb 81, via Svein Spjelkavik, og her håper Teater Blå på å lære av Dverbergs unike kompetanse innen kostymer, teknikk, produksjon og scenografi.

Delta i ungdomssatsning

Også tidligere dramalærer på Sortland, skuespilleren Helene Skogland, er knyttet til Teater Blå. Helene bodde i Sortland i to år, og huskes av publikum bl a for sin oppsetning av ungdomsforestillinga «SUPER».

Teater Blå vil også på sikt delta i den nasjonale barne- og ungdomssatsingen Den Unge Scenen; (DUS).

- Det er 10 år siden sist ei gruppe fra Vesterålen deltok i Den Unge Scenen. Jeg var i juryen en del år, og var med på å velge ut hvem som skulle gå videre. De som kvalifiserte seg, fikk komme til Oslo og spille på Det Norske Teatret, og det var stort for dem, sier Frank.

Hans dager som jurymedlem er slutt, og nå har han mer lyst til å instruere selv, samt å være kreativ sammen med lokale ungdommer.

Juleforestilling

Den første produksjonen i Teater Blå blir «Piken med svovelstikkene» av H.C. Andersen. Det var på oppfordring fra Petter Dass-dagene i Alstahaug at Søren Frank dramatiserte og satte opp dette eventyret for noen år tilbake, og ungdommene som spilte hadde stor suksess med stykket.

Nå kan også publikum her i Vesterålen se frem til nyoppsetningen, med gode lokale aktører: Teater Blå stiller med tre dyktige og scenevante ungdommer, Kristin Jakobsen, Maria Bergesen og Pernille Jørgensen.

Det klassiske eventyret om jenta som finner magi hver gang hun river av en fyrstikk, bør være kjent for de fleste. Denne gangen kommer det i en poetisk tapning, der H.C. Andersens drømmende  eventyrverden pakkes i musikk. Så musiker Håkon Kristiansen, og Sortland Korforening ledet av Sigrid Randers-Pehrson, skal skape ekte julestemning. Stykket har premiere 3. desember.