Norsk reisning, Riksteatret

Spiller i Hurtigrutens Hus 14. september klokka 19:00.

Melbu skolekorps spiller «Ja vi elsker». Dette er ei show og musikalforestilling med moderne vri. Flere kjente personer er med.

Fra viking til veiking på 120 minutter! Espen Beranek Holm, Elisabeth Moberg, Teodor Janson & Co parodierer kjente nordmenn og kaster et skråblikk på Norge.

Wergeland som reiseleder

Alarmen går! Norge er atter i krig! Men orker vi tanken på å gjemme oss i skauen uten getboks og caffè latte – og med skikkelig dårlig nettforbindelse? Alt håp er ute… om det ikke var for Henrik Wergeland! Som en hyperaktiv reiseleder vender vår bebrillede folkehelt tilbake fra det hinsidige for å forklare oss – for siste gang – hva det vil si å være en ekte nordmann.

I et desperat forsøk på å redde oss, tar han oss med på en musikalsk rundreise i vår egen historie, for å lære oss hvor vi kommer fra og hvem vi egentlig er. Men er det for sent?

Store navn

Norsk reisning er skrevet Kjetil Indregard, ansvarlig for humorsuksesser som Kongsvik ungdomsskole og videregående (regi) og Helt perfekt med Thomas Giertsen (manus). Komponist Atle Halstensen står bak de fleste av landets store musikaloppsetninger, blant annet premiereklare Billy Elliot.

Regien er ved Kim Sørensen, som høstet strålende kritikker for sin oppsetning av Blackbird for Riksteatret. I rollene møter du Espen Beranek Holm (Hallo i uken, Løvebakken, Spamalot m.m.), Elisabeth Moberg (Kvinner på randen m.m.), Teodor Janson (skuespiller og regiansvarlig for Ylvis og Raske menn m.m.) og Monica Hjelle (sist sett på Riksteatret i Dickie Dick Dickens). Og mange, mange flere!

Spilletid: 2 timer og 15 minutter (inkl. pause).

Blodig alvor, Nordland teater

Blodig alvor er en sylskarp komedie som har gjort stor suksess internasjonalt og hjemme i Norge. Nå kommer den endelig til Nordland Teater som en del av grunnlovsfeiringen.

Spilles i Hurtigrutens Hus, 28. september klokka 19:00

To gutter slåss på lekeplassen og foreldrene møtes for å skvære opp med kringle og kaffe. Dannelsen slår sprekker når de nærmer seg sakens kjerne: Hvem sladret og hvem slo? Her skal det bare en gnist til før alt eksploderer i blodig alvor. Hvor siviliserte er vi egentlig når vi trår hverandre for nære og kaffen byttes ut med sprit?

Skråblikk

Stykket er et skråblikk på den høflige og politisk korrekte middelklassen, og viser hvilke tanker som egentlig bor i mennesker når fasaden pirkes i.

Med kløktige plasserte referanser til Darfur og Kongo, settes det bevisst opp en ironisk kontrast til karakterenes egne verdisett og deres forsøk på å finne en riktig løsning på konflikten mellom guttene. Samtidig som eksponeringen av karakterene skaper tidvis hysterisk morsomme situasjoner, ligger spørsmålet om hva som kreves for å opprettholde sivilisert adferd som en stadig påminnelse om alvoret i bunn.

Snoke på naboen

Som publikum får vi en følelse av å snik-titte inn til naboen. Naboer vi drar kjensel på? Eller er vi naboen? Regissør Trond Lie får operere i et terreng han behersker til fingerspissene. Han har jobbet teater i 50 år, og en stor del av tidene ved Oslo Nye Teater der han har regissert navn som Wenche Foss og Toralv Maurstad. Og det var Lie som hadde regi da vi satte opp suksessen Jungelboken.

De fire som barker sammen når to foreldrepar skal rydde opp etter et gutteslagsmål, er spilt av Anne Kokkin,  Jesper Malm, Torgeir Reiten og teatrets egen Linda Mathisen.

Førstereis med Helge Jordal, Riksteatret

Spilles i Hurtigrutens Hus 2. november klokka 18:00. Utstilling i lillesalen/foajeen med historier og foto av unge gutter fra hele landet som reiste til sjøs på 1950 og -60-tallet.

Mange ungdommer har sikkert sjøfolk i familien. Noen av oss husker at julepakkene som skulle til sjøfolkene ble pakket og sendt i august. Guttene var ca 15 år første gang de reiste til sjøs.

Kveld etter kveld har Helge Jordal spilt Førstereis for utsolgte hus på Den Nationale Scene. Nå reiser han kysten rundt med teaterhistorien om guttehjemsbarnet Martin som rømmer til sjøs. Vi blir med ham på vakttørner oppe på broen, raggadis i Antwerpen, julefeiring om bord, helt alene på det vidåpne havet og møtet med den vakre Christiana fra Rio de Janeiro som gjør at han aldri helt blir den samme igjen…

Førstereis tar utgangspunkt i den store sjøfartstiden i Norge etter andre verdenskrig. En epoke da redningen for mange unge menn lå i muligheten til å dra til sjøs.

Hans og Grete, Riksteatret

Spilles i Hurtigrutens Hus 2. november klokka 18:00.

Gjett om det blir jubel i salen når barna seirer over heksa! Her kan alle som ønsker det bli sminket før forestillingen. Passer for 1. - 4. klassetrinn

Husker du Brødrene Grimms akkurat passe skumle eventyr om Hans og Grete som går seg vill i skogen og blir tatt til fange av den onde heksa? Denne høsten kan du glede deg til å oppleve det klassiske eventyret fortalt som en fantasifull barneforestilling spekket med musikk og oppfinnsom fortellerglede. Bli med Hans og Grete på deres ferd gjennom skogen og følg dem til pepperkakehuset, der verdens slemmeste heks bor. Kan du hjelpe dem med å finne veien hjem til pappa?