Mandag 17. november åpner den 23 utgaven av filmfestivalen Laterna Magica, og for første gang finner arrangementet sted på Kulturfabrikken i Sortland.

– Det blir en ny epoke, og det blir fint å kunne samle det meste av arrangementer under ett tak, forteller festivalleder og daglig leder for Kultursamarbeidet i Vesterålen, Vibeke Suhr.

Klar tale

Tema for festivalen, som først og fremst er rettet mot barn og ungdom, er klar tale, som er valgt med utgangspunkt i årets grunnlovsmarkering. Intensjonen med temaet har vært å engasjere unge filmskapere til å lage filmer med et tydelig budskap. De heldige vinnerne blir offentliggjort under et stort show på åpningsdagen. Det har ikke manglet på innsendte bidrag. Hele 53 filmer er påmeldt, noe som er ny rekord.

Ifølge Suhr har tallet på påmeldte filmer blitt stadig høyere de siste årene. En av årsakene er tettere samarbeid med medielinjen ved Hadsel videregående skole.

– Med tilgangen på all slags teknologi, er det lettere å lage film i dag enn det var før. Det har også blitt høyere kvalitet på filmene, forteller Kolbjørn Hoseth Larssen, som er lærer ved medielinjen på Hadsel videregående skole.

Ungdomsåpning

Fredag 21. november inviterer Sortland ungdomsråd til filmkveld og ungdomsåpning av Kulturfabrikken. Da blir det en filmatisk helaften der en kan se hele ”Hunger Games-trilogien” , ”21 Jump Street” og ”Expendables 3” .

– Målgruppa er først og fremst elever i ungdomsskolen og videregående, men andre er også hjertelig velkomne, sier Jonas Båtnes i ungdomsrådet

Mellom filmene blir det andre aktiviteter, inkludert premiert skattejakt i kulturfabrikken.

– Et av målene er å skape oppmerksomhet rundt kulturfabrikken og at ungdommene skal få muligheter til å bli kjent med den. For til mer de blir kjent med bygget, til mer vil de også bruke det, sier Lena Strand, som også sitter i ungdomsrådet.

Variasjon

Laterna Magica inneholder et variert filmprogram, både for de helt unge i barnehagealder og for de som er godt voksne. Noen av filmene som står på menyen er blant andre ”Solan og Ludvig-Jul i Flåklypa”, ”Karsten og Petras vidunderlige jul” og ”Dum og Dummere To”, med Jim Carrey.

– Vi viser til sammen 13 ulike filmer fordelt på 16 visninger, der flesteparten vises for skoleelever på dag. Disse filmene er tilpasset barn og ungdom, sier Mona Dahl i kulturfabrikken, før hun legger til.

– Og vi oppfordrer selvsagt voksne til å komme på ettermiddag og kveldstid.

To kurs går av stabelen under Laterna Magica 2014, inkludert filmkurs for jenter og et filmkurs for lærere. Filmkonsert med Sortland Musikkforening blir det også og elever fra kulturskolen arrangerer kunstutstilling. Det blir også mulighet til å se film utendørs. I Bjørklundparken vises nemlig ”Snømannen” lørdag 22.november.

Den tradisjonelle Kortfilmaften står også på menyen, der profesjonelle filmskapere fra Vesterålen skal vise frem noe av det de har produsert. Fire av disse unge filmskaperne, Torfinn Iversen fra Sortland, Ivar Waage Johansen fra Øksnes, Espen Skagen fra Sortland og Erik Treimann fra Hadsel, vil være til stede denne kvelden.

Håper på mye folk

Nå håper arrangørene at folk i Vesterålen kjenner sin besøkelsestid og tar turen til filmfestivalen, som foregår i tidsrommet 17-21. november.

– Vi er kjempefornøyde med programmet. Nå håper vi bare at publikum møter opp, sier Vibeke Suhr.

Arrangørene av Laterna Magica er  Kultursamarbeidet Vesterålen,  Kulturfabrikken  i Sortland, Sortland videregående skole, Hadsel videregående skole, Vesterålen friluftsråd, Bjørklundparken venner, Sortland Musikkforening, Sortland museum og Sortland barneskole.