Foto: Ann Kristin F. Sillankorva

Maria Solheim (32) fra Alsvåg fikk nasjonal oppmerksomhet allerede som 17-åring, da hun fikk platekontrakt med Kirkelig Kulturverksted. Mye har skjedd både med Maria og med musikkbransjen siden den gangen. Blant annet har hun gitt ut fem plater. Fra 2006 til 2012 tok hun en "musikalsk time-out". Mange gjenoppdaget Maria da hun sang "Mitt lille land" på Rådhusplassen etter terrorangrepene i 2011.

- Hvordan har du det nå, Maria?

- Jeg tror jeg har detsom folk flest. Noen dager er gode, noen dager er utfordrende. Jeg er veldigtakknemlig for at jeg får leve, og veldig takknemlig for at jeg fremdeles fårholde på med musikk.

- Hva er dine planer og ambisjoner somkunstner fremover?

- Det enkle svaret er at jeg I 2013 mottok et kunstnerstipend fra staten somjeg akter å gjøre mest mulig med. I første omgang betyr det at jeg satser på entysklandsturné nå i mars, men stipendet gjør også at jeg kan tørre å gjøreandre prosjekt som jeg også vet er tapsprosjekt, men som vil utvikle meg sommenneske og kunstner, forklarer Maria.

- Når det kommer til ambisjoner har jegalltid vært veldig forsiktig. Musikkbransjen er svært bevegelig oguforutsigbar. Min største ambisjon er å prøve å være ekte og ærlig i min kunst.

- Hvorfor har du også en "sivil"jobb? Er det fordi du må, eller fordi du vil? - I desember takket jeg ja til en 50 prosent stilling som arbeidsleder på enbruktbutikk i Mjøndalen. Grunnen til at jeg tok jobben er todelt. På den enesiden blir man ikke rik av å komme i avisen, på den andre siden så er dennejobben spesiell ettersom jeg både får jobbe med brukte ting, som lenge har værten lidenskap, og at jeg får jobbe med mennesker i arbeidspraksis, med vanskeligbakgrunn, som har hatt en langt mer imponerende utvikling i sitt liv enn hvajeg har hatt, sier Maria.

- Hva inspirerer deg for tiden? - Det gjør mennesker jeg møter, barna mine, naboene mine og andres kunst.

- Hvor har du dine fans, og hvem er de?

- Det virker som om det er en svært variertgruppe mennesker. Fra små barn, til oldeforeldre. Det trives jeg veldig godtmed.

- Du skal spille i Europa? Når og hvor?

- Jeg skal gjøre flere konserter i Europadenne våren. Jeg starter en turné i Tyskland i begynnelsen av mars, og skalinnom Sveits og Luxembourg. Mange av spillestedene kjenner jeg godt fratidligere turneer.

- Hvordan trives du i overgangen fracd-artist til konsert-artist? Er det deprimerende eller helt greit?

- Som jeg nevnte tidligere ermusikkbransjen veldig ustabil. Jeg elsker imidlertid å møte publikum, og dafinnes det ingen bedre arena enn konsertsteder.

- Kan du fortelle ( en gang til) hvorfor dutok pause fra musikken i noen år, og hvordan det oppleves i ettertid?

- Livet går i perioder, i faser, og jegbegynte med musikken som svært ung. Jeg hadde behov for en pause der jeg toktak i prosesser som jeg ikke hadde behov for å dele med omverdenen. Etter noenår savnet jeg det å kunne dele tanker via melodier og tekst. Da sangene kom,kom ønsket om å synge igjen.

- Hvilke kunstneriske kvaliteter setter dumest pris på ved deg selv?

- Jeg er enormt glad i litteratur, ogelsker ordspill, ordlek og dobbeltbetydninger. Jeg er takknemlig for at dennegleden ble plantet i meg som ung, og jeg har mye å takke min tidligerenorsklærer Hilde Hansen for. Min far har også oppmuntret meg sterkt på dette.Det er kanskje den kvaliteten jeg setter høyest. Melodiene kommer raskt tilmeg, men om ikke ordene stemmer, om ikke sjelen er med, så klarer jeg hellerikke å formidle budskapet slik jeg ønsker. Musikk for meg er best når det errått, ærlig og hjertefølt, sier Maria Solheim.