Det er onsdag og arbeidsinnvandrer Karina Mokritskaja står klar for å ta imot danseklare ungdommer på Viking Gym. Mokritskaja er nyutdannet gymlærer i hjemlandet Moldova, og i tillegg er hun på det moldovske landslaget i rytmisk sportsgymnastikk. I dag er hun elev ved Voksenopplæringen i Hadsel.

- Vi ser at mange av innvandrerne som kommer hit, har store ressurser med seg. Og det er viktig for både integreringen og for personens utvikling, at de får aktivert sine ressurser på et tidlig tidspunkt, forklarer rektor ved voksenopplæringen, Lena Johnsen.

«Showdance»

Johnsen har en datter på 11 år som så gjerne skulle ønske at det fantes et dansetilbud på Melbu. Slik ble ideen sådd. Og etter noen telefoner, var dansetimer på det lokale treningsstudioet en realitet.

- Adel Hasic har også vært elev hos oss. Nå er det han som eier og driver Viking Gym, og han var veldig positiv til ideen om å låne ut salen til Karinas dansetimer, forteller Johnsen.

Hun roser Hasic for å være en svært positiv drivkraft i melbusamfunnet, og påpeker at integrering av innvandrere i jobb, også fordrer hjelp fra lokalt næringsliv. For Hasic er det en selvfølge å hjelpe. Han vet godt hvordan det er å være ny i Norge.

- Det handler mye om å treffe rett person til rett tid. Det har vi vært heldige med her, sier Johnsen.

«Jobbsjansen»

Alle som er elever ved Voksenopplæringen i Hadsel er tilknyttet ulike programmer. Mokritskaja er i et program som heter «Jobbsjansen». Det er et samarbeid med det lokale NAV-kontoret.

- «Jobbsjansen» er et arbeidsmarkedskvalifiseringstiltak som er finansiert av Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet. Hovedmålet er å øke innvandrernes forutsetninger for å bli økonomisk selvstendige og aktive deltakere i samfunnet. Det er motivasjonen og bakgrunnen for jobbsjansen. Det handler om den enkeltes mulighet til å få et meningsfylt liv, men har også et samfunnsøkonomisk perspektiv, sier prosjektkoordinator for «Jobbsjansen», Ken Thomas Kvæl.

Han påpeker deltakerne i programmet ikke får noe mer enn at de blir gitt muligheter til å bruke seg selv og sin kompetanse.

- Tanken er å gjøre deltakerne kjent med det norske arbeidsmarkedet, og kanskje bidra til å hjelpe de å få brukt sin kompetanse med små justeringer. Samarbeidet mellom NAV og Voksenopplæringen handler om å se den enkeltes kompetanse og ressurser. Mange av deltakerne har mye større ressurser enn man kanskje tror, sier Kvæl.

Forbilder

Han synes det er flott at Hasic har engasjert Mokritskaja.

- Dette er virkelig et godt eksempel på hvordan vi ønsker «jobbsjansen» skal fungere. Karina har en unik kompetanse, og tilfører også melbusamfunnet et ekstra tilbud. Et annet aspekt i dette er at i et lite samfunn som Melbu, der det er mange innvandrere, trenger vi gode forbilder fra andre nasjoner. At vi får inn impulser utenfra er viktig for oss alle, men kanskje spesielt viktig for de som har innvandrerbakgrunn, ved at de ser at andre kan klare seg godt og bidra til samfunnet, sier Kvæl.

Utvider tilbudene

Hasic overtok Viking Gym i vår. Siden overtakelsen har han jobbet kontinuerlig med å forbedre treningstilbudet for medlemmene, både ved å friske opp lokaler og apparatparken, men også ved å utvide tilbudet for gruppetimer. Han har fått med seg Taekwon-do-instruktør Ken-Thomas Kvæl som holder gruppetimer i «Mixed Martial Art» (MMA) og «Fit 4 Fight», som begge er kampsportinspirerte treningsformer.

- Timene har blitt godt mottatt, forteller han.

Nå tilbyr han også «Showdance» til barn over åtte år. Tilbudet er gratis for barna, så lenge foreldrene er medlemmer ved treningsstudioet.

- Vi får se hvordan etterspørselen blir. Dersom det er mange interesserte, kan det være aktuelt å sette opp enda en time. Vi har også vært i tanker om voksendans, sier Hasic.