Lørdag kveld gjestet Maria Haukaas Mittet Sortland med forestillingen Jåla fra Lakselvnes og i overkant av 200 hadde funnet veien til Kulturfabrikken.

Mittet er ute på en Nord Norge-turné som startet fredag i Svolvær og mottagelsen var god også der med om lag 300 frammøtte.

Utgangspunktet for konsertforestillingen er fortellingen om Mittet og hennes reise fra oppveksten på Senja til artistkarriere i Oslo. Selv om 38-åringen har levd godt over halvparten av livet sørpå regner hun seg så absolutt som nordlending og senjaværing, noe som også er tydelig når hun prater. Dialekten er overaskende intakt.

Blitt litt mer klok

Høydepunktet i Mittets karriere inntraff for et par år siden da hun vant Stjernekamp og å lykkes med det ble en milepæl som fikk henne til å reflektere litt over tilværelsen.

– Ettersom man blir eldre er det jo greit å gjøre opp litt status over livet og hva man holder på med. Det jeg merker er at det er lettere å skille mellom viktige og uviktige ting ettersom jeg blir eldre. Jeg gir litt mer F i ting som ikke er så viktige og det føles rett og slett som om jeg har blitt litt klokere.

Holder tradisjonen i live

En annen ting som Mittet har fundert litt over er hennes tilknytting til nord og hva den betyr for henne.

– Jeg føler at stedet jeg kommer fra påvirker meg og musikken mye. Da jeg fant tilbake til de nordnorske visene for noen år siden føltes det veldig riktig og som et spor jeg ville forfølge.

Mittet husket sanger hun hadde lært som liten og som har gått i generasjoner med muntlig overlevering. Nå holder hun tradisjonen i live med sin nye forestilling, som er en blanding av fortellinger fra eget liv og nordnorske viser.