Utenfor Huambo i Angola bor en familie der barna aldri har blitt registrert av myndighetene. Den eldste datteren er ti år, men hun går ikke på skole. Det bygges stadig nye skoler i Angola, men fremgangen når ikke henne. Når hun ikke er registrert, har hun heller ingen rettigheter. Det finnes tusener av barn som henne i Angola, og flere millioner verden over.

Man regner med at 230 millioner barn under 5 år lever uten å være fødselsregistrert. Hvert enkelt tilfelle er et grovt brudd på Barnekonvensjonens artikkel 7, som gir alle barn rett til å bli registrert, og til å få et navn og et statsborgerskap.

Les også: Rause elever ga bort kalendergavene sine

Nye bærekraftsmål

Tidligere i høst vedtok FN nye bærekraftsmål fram til 2030. Disse skal erstatte Tusenårsmålene og fungere som en arbeidsplan for å utrydde fattigdom og ulikheter i verden. For SOS-barnebyer er barna spesielt viktig. Skal vi bygge samfunn for fremtiden må vi begynne med å gi barn den omsorgen, den skolegangen og de helsetjenestene de trenger.

Hvis barna ikke blir fødselsregistrert, mister de tilgangen til skole- og helsetjenester. Det får store konsekvenser både for oppveksten og for muligheten til å klare seg selv som voksen. I verste fall kan mangelen på registrering bety at ingen vet om dem. Da lever de uten beskyttelse, og blir lette ofre for menneskehandel og barnearbeid.

Med dagens økende flyktningstrøm er det all grunn til å tro at problemet blir større. Derfor er det ekstra viktig at dette problemet nå settes på den internasjonale dagsordenen.

Les også: – Et trygt hjem gir mer utdanning

Krever endring

SOS-barnebyer jobber for å registrere alle barn. Iblant møter vi motstand, fra lokale eller nasjonale myndigheter. Det kan være for dyrt å registrere barn med store behov, eller det kan være kulturelle årsaker til at man ikke ønsker å anerkjenne f.eks. barn som er født utenfor ekteskap. I mange utviklingsland har folketellingene vært konsentrert om barn som bor i husholdninger. Da overser man de mange barna som ikke bor i en familie.

20. november fyller Barnekonvensjonen 26 år. Nå har SOS-barnebyer og mer enn tredve andre internasjonale barneorganisasjoner sendt et felles brev til FN. Sammen krever vi at alle barn i verden må bli registrert. Vi mener at arbeidet for å registre verdens barn må tas på alvor. Og at innsatsen må rettes spesielt inn mot de mest marginaliserte barna.

FNs internasjonale bærekraftsmål gir oss viktige målsettinger å kjempe for de neste 15 årene. Men skal vi lykkes med disse målsetningene, må alle barn tas med. Vi må inkludere også de barna som i dag er usynlige. Det målet når vi først når alle barn blir talt.

Svein Grønnern, generalsekretær i SOS-barnebyer