Han burde vært sendt på kurs med Per Gunnar Stensvåg fra Trysil SP som nettopp var i Grane og holdt foredrag. Der plukket han sund oppleste og vedtatte sannheter fra pådriverne for kommunesammenslåing, og tok oss med på en eventyrlig historisk reise.

Avtalen mellom de tre partiene betyr at de beholder den delen av inntektssystemet som møtte mest motstand da forslaget ble sendt ut på høring. 260 av landets ordførere skrev under et opprop mot forslaget fordi de mente det var en plan for tvangssammenslåing av kommuner.

Kommuner som defineres som frivillig små, mister penger. Hvordan det slår ut for den enkelte kommune er ennå ikke klart. Regjeringa har sikret seg Venstres støtte ved å love en plan for utflytting av statlige arbeidsplasser. Dette har gjort Venstre til en garantist for en kommunereform der pengeutpressing brukes som middel for å få gjennomført en gigantisk sentralisering.

På den store kommunalkonferansen i Oslo våren 2015 benektet først kommunalminister Sanner på det sterkeste at kommunereformen handlet om trusler, tvang, privatisering og å spare penger. Han fortsatte: "Flere er i forhandlinger, flere holder på med utredninger. Noen tror de kan holde på med utredninger til det går over, men nei - det går ikke over!" Det siste må vel kunne kalles en trussel.

I mange kommuner får folk lov til å si sin mening i folkeavstemninger, men det pågår en fordekt kampanje for å undergrave resultatene av disse. På én og samme dag (4. april) stod først en professor ved Nor-Universitet fram og fortalte hvor lite forutsetninger vanlige folk hadde for å mene noe om dette, og hvor feige politikerne var som ikke bare bestemte alt.

I Kveldsnytt ble resultatene fra folkeavstemninger i Sogn- og Fjordane kommentert. På tross av jevnt over klare nei-resultater ble det fokusert på hvor vanskelig det var å tolke disse. FrPs Njåstad, stod fram med nøyaktig samme budskap som nevnte professor i Bodø. Det er for øvrig verdt å minne om at FrP har programfestet at folkeavstemninger skal være bindende, men altså ikke i akkurat denne saken.

En veldig viktig opplysning fra Stensvåg på møtet i Grane var «frivillighetsvedtaket» i Stortinget i 1995, og som fortsatt gjelder. Der heter det: "Stortinget ber Regjeringen legge til grunn at fremtidige endringer i kommunestrukturen ikke skal omfatte kommuner hvor kommunestyret eller innbyggerne i en folkeavstemning har gått imot kommunesammenslåinger." Dette må brukes i kampen videre.

Gunnvald Lindset, leder i Rødt Nordland