De siste talla fra Kommunens Sentralforbund (KS) viser at Sortland vil tape 4,6 millioner på det nye inntektssystemet som regjeringa og støttepartiet Venstre har blitt enige om. I Nordland ligger Sortland på «taper-toppen». Det er bare Lurøy som kommer enda verre ut enn Sortland.

I det nye inntektssystemet endres basistilskuddet gjennom innføring av et såkalt strukturkriterium. I tillegg endres kostnadsnøklene.

Sortland taper penger på begge endringene. Strukturkriteriet påfører kommunen et årlig tap på 2,6 millioner. Endringene i kostnadsnøklene medfører et tap på 2,1 millioner. At kommunen får en liten økning på 0,1 millioner gjennom endringa av det regionpolitiske tilskuddet, monner lite. Det årlige nettotapet blir på 4,6 millioner.

Sortland kommer også særdeles dårlig ut sammenligna med nabokommunene. Lødingen og Bø ligger an til å få en økning på henholdsvis 2,6 og 2,9 millioner. Øksnes og Andøy vil ikke få noen endring av betydning. Hadsel vil tape rundt 0,4 millioner.

Regjeringa vil seinere denne måneden legge fram sin kommuneproposisjon som så skal behandles av Stortinget før ferien. Dersom forslaget som regjeringa og Venstre har blitt enige om, ikke blir endra i løpet av denne prosessen, blir det magre tider for Sortland de kommende åra.