Det overordna målet i fiskeripolitikken er at fiskeflåten skal ha en struktur som ivaretar kystbosetning, arbeidsplasser og fiskeindustrien på land, samt forutsigbarhet og god inntjening for fiskerne.

Etter at kondemneringsordningen ble innført i 2003 og strukturkvoteordningen i 2008 har det gått motsatt veg.

I f.eks. Måsøy kommune, som er en typisk fiskeriavhengig kystkommune er bosetninger og folketallet de siste årene sunket med 16,4 % i perioden 2001 – 2011. Antall fiskebåter er halvert siden år 2000 og antall heltidsfiskere er halvert siden 1999. Kommunen har mistet kvoterettigheter. Vi ser en klar sammenheng mellom bortfallet av den minste fartøygruppen og nedgangen i folketallet.

Det systemet som fiskeriene i dag styres etter er forfeilet og ivaretar ikke målsetningen. Det mest vanvittige i dette er at vi har privatisert felleskapets eiendom. (fisken i havet) slik at det er rettighetshavende fisker, når de går ut av fisket, som bestemmer hvem som skal få fiske videre. De som betaler mest får rettighetene. Nyrekruttering av unge fiskere er ikke mulig i dette pengesystemet. Kvoter selges til godt etablerte rederier med god økonomi. Den flåtegruppen som har størst betydning for bosetning og utvikling i lokalsamfunnene forsvinner gradvis.

I dag har vi en kystflåte som er i stand til å fiske hele året, også i tøffe farvann. De kan dermed levere førsteklasses ferskt råstoff til industrien. Fiskeripolitikken må derfor legges om i tråd med utviklinga av kystflåten. Kystflåten skal være bærebjelken i kystsamfunnene. Trålfisket er ikke lenger et supplement for disse samfunnene og dette fisket bør gradvis trappes ned. Særlig gjelder dette frysetrålerne som fører fisken ubearbeidet ut av landet. En del av rettighetene som den havgående flåtegruppen i dag besitter kan da frigjøres for kystflåten.

Senterpartiet skal sørge for at det blir fisk nok til alle som vil produsere og eksportere gjennom sterk økning av kvoteandeler til fartøy som bidrar til helårlige og sikre leveranser av førsteklasses råvarer.

Senterpartiet er krystallklar på at fisken eies av folket, og da må også alle de som ønsker å ta del i fisket, få lov til å ta del. Fritt fiske for fartøy under for eksempel 11 meter, som fisker med garn, lina eller juksa er et grunnleggende krav. Økte kvoteandeler for større kystfartøy likeså. Dersom Senterpartiet kommer i regjeringsposisjon skal vi sørge for at dette skjer. Denne fiskeripolitikken vil kunne fremme levende kystsamfunn og optimisme på kysten!

Geir A. Iversen,leder Finnmark Sp