Når Erna Solberg og Siv Jensen ønsker sine regjeringskolleger velkommen til bords, så er det med 21,3 milliarder kroner mindre til å bekjempe den høyeste ledigheten på 20 år.

58,3 millioner kroner mindre hver dag til samferdsel, skole, helse, til å ruste landet for framtida – og det før regjeringen i det hele tatt har tatt stilling til ytterligere skattekutt.

Etter tre år med borgerlig styre, hvor antallet arbeidsledige har passert 135 000, snakker Erna Solberg nå om at ledigheten ikke må få bite seg fast. Det lyder hult fra en regjering som konsekvent har vært på etterskudd med for puslete tiltak for å få flere i jobb. Like hult klinger det når Siv Jensen antyder strammere budsjetter.

På bare tre år har regjeringen økt oljepengebruken mer enn på de ti foregående. Høyre, som etter egne utsagn i valgkampen var «ryggraden i ansvarlig pengebruk», har gitt opp. Erna Solberg «leder» en regjering som i snitt øker oljepengebruken fire ganger mer enn hva deres eget ekspertutvalg mener er bærekraftig.

Venstre, som i tre år som støtteparti har sett oljepengebruken skyte i været, fattigdommen øke og klimautslippene stige for første gang på lang tid, «truer» med å velte regjeringen dersom budsjettet ikke blir det grønneste noen sinne.

De fleste skjønner at ingen av delene kommer til å skje. I en regjering hvor klimafornektende FrP styrer Finansdepartementet og Samferdselsdepartementet, og hvor knapt noen vet hvem klimaministeren er, har Venstre lite de skulle ha sagt.

Tradisjonen tro kommer Trine Skei Grande til å rasle med sabelen ved budsjettfremleggelse, men slutte rekkene noen uker senere etter «intense forhandlinger» hvor det flyttes på noen promille av det opprinnelige budsjettet. Venstres grønnvasking av FrP fortsetter.

Norge trenger en regjering som ruster landet for framtida og har arbeid til alle som jobb nummer én. Arbeiderpartiet kommer til å være like gjenkjennelige i vårt alternative budsjett til høsten som regjeringen. Vi vil prioritere arbeid, helse, kunnskap og klima foran skattekutt.

Regjeringen vil etter all sannsynlighet videreføre sin politikk for økte forskjeller. Vi risikerer enda et tapt år.

Truls Wickholm, stortingsrepresentant (Ap)