Kommunene i Vesterålen har alle fått sine pass påskrevet:

  • Andøy:       «Liten politisk vilje og aktivitet»

  • Bø:             «Liten politisk vilje og aktivitet. Prosessen i kommunen har vært preget av stor motstand i politisk ledelse.»

  • Hadsel:       «Begrenset politisk vilje og aktivitet»

  • Sortland:    «Begrenset politisk vilje og aktivitet»

  • Øksnes:      «Liten politisk vilje og aktivitet»

Vesterålskommunene deler skjebne med Ballangen, Beiarn, Bindal, Brønnøysund, Fauske, Grane, Hattfjelldal, Hemnes, Meløy, Saltdal, Sømna, Sørfold, Tysfjord, Vevelstad. Alle har de fått strykkarakter. Og det av en eineste årsak: De har latt være å inngå intensjonsavtaler om sammenslåing uten forankring hos egne innbyggere.

At kommunereformen skulle være en reform tufta på frivillighet, har fylkesmannen ved sin karaktersetting sett fullstendig bort i fra. Kommuner som ikke har tatt bølgen for kommunalminister Jan Tore Sanner, er dømt nord og ned av overdommeren i Bodø.

Noen kommuner har fått bestått av fylkesmannen. Kommuner med underskrevet intensjonsavtale har fått ros.

At intensjonsavtalene har vært et luftslott som har blitt skutt ned av innbyggerne gjennom folkeavstemninger i etterkant, har ikke affisert fylkesmannen. For som fylkesmannen har skrevet om Helgelandskommunene Dønna, Alstahaug, Herøy og Leirfjord:

«Prosessen har vært preget av vilje og tro på en løsning, men strandet etter nei i folkeavstemninger i tre av kommunene.»

Fylkesmannens omtale av Hamarøy kommune er et kapittel for seg:

«Ordfører i kommunen var leder av regionrådet under første del av reformperioden og hadde en offensiv holdning til spørsmålet frem til han gikk av etter kommunevalget 2015.

Ikke like offensiv etter valget og det vurderes å ha vært begrenset politisk vilje i prosessen mellom kommunene i indre Salten.»

Den «offensive» ordføreren ville som kjent slå sammen Hamarøy med Bodø og resten av kommunene i Salten. At fylkesmannen er overbegeistra for et så dødfødt forslag, forteller i grunnen det meste.

Fylkesmannen har gitt Tysfjord kommune kritikk fordi kommunen avslutta arbeidet med kommunereformen før innbyggerne ble hørt. Denne kritikken blir en smule hul. For fylkesmannen sjøl ikke har noen betenkeligheter ved å overkjøre folkemeininga.

I Værøy stemte over 90 prosent nei til sammenslåing. På tross av dette har fylkesmannen anbefalt regjeringa å bruke tvang for å slå kommunen sammen med Bodø.

Oddmund Enoksen, Sortland SV