For de fleste av oss er det slik at vi betaler vår skatt med glede fordi det bygger opp om velferdsordninger som vi alle kan ha nytte av den dagen vi trenger disse. I tillegg er det så langt stor enighet om at det offentlige skal ha ansvar og drifte sentrale områder for samfunnsliv og særlig på områder som omfatter helsetjenester, skoler, barnehage, barnevern, samfunnssikkerhet og en rekke andre områder.

I løpet av de 20 siste årene har denne «Skandinaviske modellen» for offentlig eierskap, drift  og kontroll av offentlige tjenester blitt utfordret på en måte som undergraver denne solidariske fordelingspolitikken.

Vi har fått private aktører som ved hjelp av våre skattepenger drifter de foran nevnte tjenester, og som hvert år kan ta ut store økonomiske utbytter. Her kan vi nevne barnehageselskaper, sykehjemsdrift, barnevernsinstitusjoner og drift av asylmottak.

I Norge er det ikke lov å ta ut profitt av skoledrift, men Dagens Næringsliv skrev i oktober 2015 om en privatdrevet høyskole i Oslo der eierne forsøkte å ta ut 100 millioner gjennom smutthull i lovverket.  Etter mye oppstyr ble pengene tilbakeført til skolen.

Den norske offentlige sektoren er finansiert av våre skattepenger, og private investorer vil nå i større og større grad forsøke å få et sugerør ned i denne pengebingen som består av skattepenger.

I følge forfatteren av boka «Velferdsprofitørene», Linn Herning, har velferdsprofitører i Sverige nå fått mer profitt ved å drive skattefinansierte velferdstjenester enn ellers i næringslivet.

Den politiske høyresida, som også omfatter deler av Arbeiderpartiets politikk, trekker i samme retning i Norge. Denne utviklinga er helt uakseptabel og unndrar viktige verdier fra skattebetaling som skulle gått til velferdsordninger. Konsekvensen av dette er at betalingsviljen til fellesordninger gjennom skatt, svekkes og dermed også en solidarisk velferdsstat.

At noen i Norge for eksempel kan gjøre seg styrtrike på drift av asylmottak, slik skattelistene viser i disse dager, er etter vårt syn svært betenkelig.

Kan vi snu en slik utvikling?

Ja - gjennom å si klart fra at det vi kaller velferdsprofitører vil vi ikke ha i vårt samfunn. Rødt vil føre denne kampen på alle områder der vi har innflytelse.

Rødt SortlandJohnny Torgersen