Når fylkestinget i Nordland møtes de første dagene i desember skal tinget ta stilling til ei innstilling om å legge ned Kleiva som landbruksskole. Dette er konsekvensen dersom fjøsdrifta ved skolen legges ned. Dette vil i så fall kraftig svekke mulighetene for å opprettholde og videreutvikle et bredt anlagt landbruk i vår landsdel på våre forutsetninger.

En globalisert matproduksjon der nødvendig daglig mat mer og mer blir basert på langreist mat som både inneholder mer usikre og ukjente tilsetninger og produksjonsforhold og ikke minst stor transportinnsats, er ikke bærekraftig verken ressursmessig eller i et klimaperspektiv. Som motkraft til dette må det arbeides videre på det som vi oppfatter som det tradisjonelle landbruket i nord, men enda mer satsing på lokale ressurser og utvikle og spesialisere sterkere de fordelene vi har i nærområdene gjennom blant annet arktisk landbruk. På noen områder er dette allerede under utvikling og foreløpig sterkt knyttet til entusiastiske og fremtidstenkende miljø og enkeltpersoner. Dette må gjelde både dyrehold og grøntsektoren og med gode løsninger i kombinasjon med lokal foredling og annen næringsaktivitet.

I for liten grad har det offentlige tatt et ansvar for å styrke en slik utviklingsretning.

Gjennom innstillinga fra fylkesrådet i Nordland som består av Arbeiderpartiet, Høyre og Krf viser toppolitikerne i Nordland at de langt fra har visjoner som må til for å styrke landbruksnæringa i fylket. I stedet tråkker de i oppgåtte stier som vil føre til ytterligere sentralisering, økende kraftfôrinnsats, stordrift og økende avskalling av landbruksaktivitet.

Med det landstrakte fylket som Nordland er, er det ulike forutsetninger også klimatiske for Sør- og Nordfylket. Det kan utvikles til begges fordel. Fullverdige landbruksskoler er blitt et senter for en rekke bedrifter i næringa og rundt landbruksnæringa og mest for ikke for bønder sjøl. Utdanningsmodellen med fjøsdrift er et forbilde for annen fagutdanning fordi teori og praksis her går mye sterkere i hop enn for andre videregående fagtilbud. Nærhet til skolen gir kart bedre mulighet til å rekruttere ungdommer til næringa.

Det fins altså overveldende positiv argumentasjon for å opprettholde landbruksskolen på Kleiva. Dette avspeiles også i høringsuttalelsene. Nordland trenger 2 landbruksskoler.

Igjen står fylkesrådets innstilling som til sjuende og siste etter vår mening handler om økonomi og prioritering gjort av regjeringa og flertallet i fylkestinget.

Et stort ansvar må regjeringa ta som har lagt opp til å redusere økonomien til Nordland med flere hundre millioner. Det andre store ansvaret må legges på fylkesrådet og dets innstilling der det også sitter sentrale politikere nettopp fra Sortland både fra Arbeiderpartiet og Høyre.

Med den sterke motstanden og kreative innspill med forslag til nye tiltak også fra Sortland videregående skole, må saken sees på på nytt basert blant annet på innspill fra høringsuttalelsene.

Hilsen Rødt Sortland