Jonas Gahr Støre holdt appell foran Stortinget dagen da halvannen million norske arbeidere streiket mot ny arbeidsmiljølov. Om han ved andre anledninger har blitt beskyldt for å være uklar, var han ved denne anledning krystallklar. Han ville sende “et klart budskap til Regjeringen; et rungende nei til svekkelsen av arbeidsmiljøloven – nei til mer midlertidighet, nei til svekket innflytelse, nei til mer utrygghet.”

Her er det ikke vanskelig å være enig med Støre. De fleste som ikke arbeider for regjeringen advarer mot at endringene i loven ikke vil øke sysselsettingen, men i stedet flytte flere over fra faste jobber til midlertige ansettelser. En skulle tro at det ikke ville være vanskelig for Nordland Arbeiderparti å være enig i dette heller.

Men det ser ut som verden ser annerledes ut sett fra posisjon enn fra opposisjon. Det ble fremmet et forslag i fylkestinget om at Nordland Fylkeskommune skal fortsette å forholde seg til dagens arbeidsmiljølov uansett om et flertall på Stortinget stemmer for regjeringens forslag om å endre Arbeidsmiljøloven (AML). Forslaget pekte spesielt på farene ved å utvide bruken av midlertidige ansettelser. Altså et forslag helt i tråd med det klare budskapet som ble sendt under streiken i januar.

I Nordland sitter Ap i fylkesrådet sammen med Høyre, som ønsker å endre loven. Når de da i fylkestinget stemmer mot noe de angivelig er for, er det vanskelig å se dette som noe annet enn et forsøk på å tekkes sin koalisjonspartner Høyre.

Når Norvoll i ettertid skal “avklare” hva Nordland AP egentlig mener om arbeidsmiljøloven blir det så vagt at det er umulig å forstå hva AP egentlig mener.. «Nordland Fylkeskommune er parlamentarisk styrt. Det er altså vi som politikere som utøver arbeidsgiverrollen i det daglige. Resolusjonen som ble foreslått ville altså være rettet mot oss selv, noe som er helt unødvendig.»

Det kan høres ut som Norvoll mener det ikke er nødvendig å stemme for AML fordi AP uansett er for den. Her var jo poenget å vise at flertallet på fylkestinget tar avstand fra regjeringens forslag, og vil forsikre fylkeskommunens ansatte om fortsatt trygge arbeidsforhold. Dette ble effektivt kvelt av APs stemmegivning, noe Høyre sikkert er fornøyd med. Det er mer tvilsomt om arbeidstakerne har grunn til å være fornøyd.

Nordland Arbeiderpartis nei til dagens arbeidsmiljølov handler altså kun om å tilfredstille Høyre, ikke om prinsipper eller arbeidstakernes rettigheter. Det spørsmålet folk må stille seg nå er: Hva mer er AP villige til å ofre for å beholde makta i fylket?

Christian Torseth, 4. kandidat Nordland SV, fylkestingslista