Jeg er opptatt av velferd. Og for velferden er olje– og gassinntektene av stor verdi. Fordi vi deler disse inntektene jevnt og rettferdig i Norge er vi i stand til å skape verdens beste land og bo i. Jeg er videre også opptatt av klimaet i verden. Klimaet vil etter min mening få det bedre dersom norsk gass erstatter den sterkt forurensede kullkraften som nå forsyner store deler av Europa med energi. Klimautslipp stanser ikke ved landegrensene, og det gjør ikke effekten av utslippsreduksjoner heller. Europas alternativ til ren norsk naturgass er å fortsette å bruke sterkt forurensede brunkull fra Ukraina. Da taper klimaet.

Oljenæringen sysselsetter i dag opp mot 250000 direkte og indirekte, norske arbeidsplasser er spredt over hele landet. Jeg ønsker bosetting og næringsutvikling også i den nordlige landsdelen. Se hvilke direkte virkninger oljen og gassen har gitt andre deler av landet for eksempel i Stavanger regionen. Hvorfor skal ikke den nordlige landsdel få være en del av det norske oljeeventyret? Hvorfor skal ikke de kompetansearbeidsplassene denne industrien fører med seg kunne bidra til å ta hele landet i bruk? Og hvorfor skal ikke større og mindre bedrifter innenfor leverandørindustrien kunne bruke en slik utvinning til å sørge for et næringsmangfold for hele landet.

For norsk kunnskapsutvikling er utvinning av ressursene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja etter min mening helt nødvendig. Verdens energibehov vil i lang tid fremover fremdeles være avhengig av fossile energikilder. Det samme gjelder produktene som asfalt plast osv. Kunnskapen og teknologien vil være et avgjørende konkuransefortrinn for norsk næringsliv. Utvinning av olje og gass utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja vil gi oss muligheten å være helt i front.

For det fine naturlandskapet i Lofoten og Vesterålen vil en utbygging ikke ha negativ effekt. For det første fordi man ser for seg at mye av utvinningen kan skje på havbunnen – altså at plattformene ikke plasseres på havoverflaten. Samtidig er skremselsbildet fra motstandernes side om oljeplattformer i fjærsteinene helt feil. Utvinningen vil skje mange mil til havs, og vil ikke være synlig for de som befinner seg på land.

Faren for utslipp i forbindelse med utvinning av olje og gass er generelt svært lav. Dette på grunn av høye krav til sikkerhet og miljø hos oljeselskapene. Norge er verdensledende når det gjelder restriktive krav, det praktisk talt ikke utslipp knyttet til utvinning lenger, i alle fall ikke av et omfang som i noen grad truer lokalt miljø og havlevende organismer og dyr. I noe større grad er det en langt større fare for utslipp forbundet med transporten av olje, men denne transporten vil foregå uavhengig av utvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Etter min mening må vi få fram all kunnskap først for for så å konkludere etterpå. Det å si ja til kunnskap er ikke det samme som å si ja til utvinning. Deler av de havområdene vi snakker om nå, ble konsekvensutredet for utvinning på 1990 tallet. Da sa Arbeiderpartiet ja til kunnskapen en konsekvensutredning  ga – men likevel nei til åpning.  Hvis kunnskapen fra en konsekvensutredning viser seg at leting utenfor Lofoten og Vesterålen er uforsvarlig, da er jeg trygg på at Arbeiderpartiet vil si nei igjen.

Men å si nei FØR det er gjort en konsekvensutredning av områdene vi her snakker om mener jeg er uansvarlig.  Dette er en viktig beslutning for hele landet. Det kan dreie seg om enorme verdier som kan gjøre det mulig å betale for bedre utdanning, et bedre helsevesen og trygge pensjoner.

Arbeiderpartiet avholder sitt landsmøte i tiden 16 – 19. april. Landsmøtet må gjenta kravet fra forrige landsmøte: Lofoten, Vesterålen og Senja skal  konsekvensutredes.  For meg blir det helt logisk at Arbeiderpartiet må ha en kunnskapsbasert tilnærming til viktige politiske spørsmål. Dette dreier seg om sysselsetting, velferd, kompetanseutvikling og et bedre klima i verden. La oss få kunnskapen på bordet først, og så konkludere når vi vet nok. Bare da kan vi være sikre på at vi sier ja – eller nei – basert på fakta, og ikke på følelser, synsing, fordommer, misforståelser eller myter.

Rune Pettersen, organisasjonsarbeider i Fellesforbundet Nordre Nordland og Sør-Troms