I folketrygdloven heter det at sykmeldte skal være delvis i jobb dersom medisinske forhold ikke er til hinder for dette. Dersom det ikke er gitt unntak fra dette aktivitetskravet, skal sykepengene stoppes etter 8 uker. Dette kravet har i realiteten ikke blitt håndhevet godt nok etter lovens intensjon, verken av NAV i Nordland eller i resten av landet. I praksis vil NAV sende melding om stans og oppfordre arbeidstaker til å ta kontakt med nærmeste leder for å vurdere om en kan gå helt eller delvis tilbake til jobb fremfor å være 100% sykmeldt.

Det er sjelden at legen eller andre behandlere beskriver sykdomstilstander i sykmeldingen som hindrer all deltakelse i arbeid utover 8 uker.

Svært mange av de sykemeldte i dag har diagnoser som lettere psykiske plager og muskel-skjelettplager. Denne type diagnoser kan i stor grad la seg kombinere med aktivitet, og det vil si at det er gradert sykemelding som er hovedregelen og at det må begrunnes spesielt av legen dersom en har behov for å være helt borte fra arbeidsplassen for å bli frisk.

Ved mange ulike helseplager kan arbeid forsterke den positive effekten av behandling, enten det er fysioterapi, medisiner eller samtaler med psykolog. Vi vet at det er stor risiko for at mennesker med lettere psykisk sykdom blir dårligere ved å være borte fra jobb over lang tid, og vi ønsker at flere skal få muligheten til å delta i felleskapet på jobb. Det er derfor viktig å involvere arbeidsplassen og nærmeste leder i vurderingen av om sykemelding er riktig medisin.

Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) bygger på en tradisjon for samarbeid og tillit mellom myndigheter, arbeidstakere og arbeidsgivere i Norge, både sentralt og lokalt. Avtalen bygger på en felles erkjennelse av at aktivitet gjennom arbeid fremmer helse og at tidlig iverksetting av aktive tiltak vil kunne forebygge frafall fra arbeid.

Resultatene av et godt IA-arbeid skapes i den enkelte virksomhet, og krever et sterkt ledelsesengasjement, og –oppfølging og systematisk samarbeid med tillitsvalgte og vernetjenesten i den enkelte virksomhet.

Et viktig utgangspunkt i IA-samarbeidet er at deltakelse i arbeidslivet i seg selv ofte kan virke helsefremmende for den enkelte. Kontakt mellom virksomheten og sykmeldte arbeidstakere for å forebygge at sykefravær fører til varig frafall fra arbeidslivet har derfor høy prioritet.

IA-rådet i Nordland jobber for et mer inkluderende og helsefremmende arbeidsliv i Nordland. Arbeidsplassen er arenaen for å finne løsninger når helseproblemer oppstår. Helt sentralt er den innsatsen hver og en av oss gjør som ledere, arbeidstakere, tillitsvalgte og verneombud. I tillegg er det god støtte å finne hos leger, andre sykmeldere og bedriftshelsetjenester. NAV vil med råd, veiledning og virkemidler støtte opp om mulighetene som finnes på arbeidsplassen.

På stadig flere arbeidsplasser i Nordland har arbeidstakere, tillitsvalgte, verneombud og ledere god dialog om hva som skal til for å forebygge sykdom, tilrettelegge for de som har behov for det og for å stadig videreutvikle det som er bra i arbeidsmiljøet.

Den brede majoriteten av befolkningen har god helsebringende effekt av å være i jobb, forutsatt at arbeidsforholdene er gode. For å sikre gode arbeidsforhold er dialogen på arbeidsplassen helt sentral. Det er også viktig at ledere, tillitsvalgte, verneombud og arbeidstakere er kjent med eget ansvar, rettigheter og plikter i arbeidslivet. Arbeidsgiver skal ta initiativ til dialog og søke støtte hos fagfolk ved behov, mens arbeidstaker plikter å medvirke til et godt arbeidsmiljø.

Arbeid er «god inkluderingsmedisin» for de aller fleste.

Fakta:

IA-Rådet i Nordland består av KS, LO, NHO, NAV, UNIO, YS/Delta, Spekter, Akademikerne og samarbeidspartnerne Arbeidstilsynet, Fylkesmannen, Legeforeningen og Nordland Fylkeskommune.