17.juni skal det partsammensatte utvalget i Sortland, administrasjonsutvalget, som består av tillitsvalgte og politikere fra formannskapet, behandle forslag til lederavtaler og lønnspolitisk plan for Sortland kommune.

Begge disse dokumentene er et nytt og alvorlig skritt i retninga av å strømlinjeforme Sortland kommune som en produksjonsbedrift tilsvarende i det private næringslivet.

Forskjellen mellom å produsere tannbørster og velferdstjenester (i pleie, omsorg, barnehage, skole, barnevern osv) skal viskes ut. Her skal ledere og ansatte helt ut i førstelinjetjenesten evalueres, lønnsfastsettes ut over minstelønn og rangeres ut fra gitte kriterier som kan få dramatiske følger for den enkelte ansatt. Blant annet er bidrag til kommunens omdømmebygging et av flere kriterier som skal telle med.

Slike forhold er også kjerna i høyresida ideologiske retning for ledelse av offentlig sektor generelt (New Public Management). Sosialdemokratiet og Arbeiderpartiet har også på viktige områder i samfunnet innført lignende i eksempelvis sykehussektoren og NAV.

I høringsuttalelsene til saken i Sortland har et tilnærma enstemmig tillitsvalgtapparat og de aller flere arbeidstakerorganisasjonene, gått kraftig mot forslag til disse endringene.

De tar også opp at forslagene bryter med sentralt lov- og avtaleverk. Særlig har tillitsvalgt i skolesektoren reagert.

Rødt Sortland slutter seg til de sterke reaksjonene som er fremma mot forslagene.

Denne foreslåtte måten å lede på svekker samholdet i arbeidsmiljøet og trekker oppmerksomhet og ressurser bort fra det faglige og etiske arbeidet som spesielt er knytta til arbeidet med mennesker og velferdstjenester.

For å oppnå god kvalitet på slike tjenester, kreves det stor interesse og solid faglig kunnskap i et samspill med grunnleggende etiske verdier. Om dette skal utøves til det beste for tjenesten, fordrer det at ledelsen har utstrakt tillit til ansatte og at det er åpenhet og trygghet i organisasjonen.

I den nylig vedtatt Kommunedelplan for kvalitet i skolen står det blant annet om ledelse: ”Praktiserer verdsettende ledelse og har tillit til sine ansatte. Sørge for at de ansatte får bygge videre på det de er gode på.” Dette er innretning det er verdt å satse på.

Forslag til nytt ledelsesregime i Sortland kommune bryter med dette og vårt standpunkt er at det på sikt vil føre til redusert faglig aktivitet fra ansatte, svekka samarbeidende arbeidsmiljø, mindre tillit og derav også dårligere tjenester.

En slik avgjørende endring av ledelsestenkning i Sortland må etter Rødts mening behandles i kommunestyret som øverste arbeidsgiverorgan. Uansett oppfordrer vi de andre rødgrønne partiene i Sortland til å gå sammen med Rødt om å omgjøre dette etter valget dersom det nå på tampen av valgperioden med H/Frp i ledelsen skulle bli vedtatt.

Hilsen Rødt Sortland v/kommunestyrerep. Christoffer Ellingsen og Ove Eirik Jensen